Kabinet odobril návrh Operačného programu Ľudské zdroje

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 12:53 • 2 min
Kabinet odobril návrh Operačného programu Ľudské zdroje

BRATISLAVA - Cez Operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) by malo byť počas rokov 2014 až 2020 možné čerpať finančné prostriedky v objeme 2,4 mld. eur.

slovakia

left justify in out

Európska únia by mala poskytnúť na projekty v oblasti vzdelávania, zamestnanosti a sociálnej inklúzie cez dve miliardy eur, zvyšok má tvoriť národné spolufinancovanie. Návrh operačného programu, ktorého riadiacim orgánom bude ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR), odobrila v stredu vláda.

 

Európske peniaze majú napomôcť napríklad zvýšiť úroveň znalostí a zručností žiakov, dosiahnuť, aby najmenej 40 percent ľudí vo veku 30 až 34 rokov malo ukončené vysokoškolské alebo ekvivalentné vzdelanie. Cieľom je aj zvýšiť mieru zamestnanosti obyvateľov vo veku 20 až 64 rokov na 72 % do roku 2020 a do toho istého roku aj znížiť podiel populácie ohrozenej chudobou a sociálnym vylúčením na 17, 2 percenta. "Globálnym cieľom Operačného programu Ľudské zdroje je podporiť rozvoj ľudských zdrojov, celoživotného učenia a ich plnohodnotného začlenenia sa na trh práce, na zlepšenie ich sociálnej situácie," konštatuje rezort práce v materiáli. 

 

Na vzdelávanie je v rámci OP vyčlenených 367,8 mil. eur, na zamestnanosť má ísť 925,4 mil. eur, na sociálne začlenenie je alokovaných 359,7 mil. eur. Na projekty zamerané na integráciu marginalizovaných rómskych komunít je plánovaných 50 mil. eur a na technickú vybavenosť v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít má byť vyčlenený finančný objem 234,2 mil. eur. Zvyšných 76,6 mil. eur bude smerovať na technickú pomoc, ktorá je určená na vykonávanie operačného programu. 

 

Zdrojom financovania OP Ľudské zdroje bude Európsky sociálny fond a Európsky fond regionálneho rozvoja. "Multifondovým prístupom sa zaručí synergický a komplementárny efekt realizovaných opatrení," uvádza MPSVaR. Sprostredkovateľským orgánom operačného programu bude ministerstvo školstva, vedy výskumu a športu a ministerstvo vnútra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies