Kabinet Ivety Radičovej dostal dôveru, poslanci odobrili vládny...

NETKY.SK • 11 August 2010, 07:15 • 2 min
Kabinet Ivety Radičovej dostal dôveru, poslanci odobrili vládny...

Kabinet Ivety Radičovej dostal dôveru, poslanci odobrili vládny...

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes schválili Programové vyhlásenie vlády SR, čím zároveň vyslovili dôveru kabinetu Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Vládny program podporilo v piaty deň tretej schôdze NR SR 79 zákonodarcov zo 145 prítomných.
      Podľa očakávania súhlas s týmto dokumentom vyjadrili všetci prítomní koaliční poslanci, z ktorých na hlasovaní nechýbal ani jeden. Oba opozičné tábory hlasovali proti, záporne sa vyjadrilo 66 poslancov. Nehlasovali Pavol Paška, Miroslav Číž, Ján Počiatek, Vladimír Jánoš (všetci Smer-SD) a Ján Slota (SNS).
      Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) za priority jej kabinetu označila zdravé a udržateľné hospodárenie, nulovú toleranciu korupcie, zabezpečenie prístupu k spravodlivosti, dostatok pracovných príležitostí, motivujúce podnikateľské prostredie a aktívnu občiansku spoločnosť. Vláda chce podporovať vzdelaných ľudí a inovatívnu spoločnosť, zabezpečiť ľuďom prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti.
      V schválenom dokumente sa uvádza, že vláda považuje za svoju povinnosť nastolenie novej politickej kultúry a etiky. Navrhuje preto zásadné obmedzenie imunity poslancov NR SR, ďalších ústavných činiteľov, ako aj sudcov. Imunita zákonodarcov sa bude vzťahovať iba na ich výroky na parlamentnej pôde. Úplne sa má zrušiť priestupková imunita.
      Zmeniť by sa mal aj ústavný zákon o konflikte záujmov. Majetkové priznania verejných funkcionárov budú mať potom takú podobu, ktorá skutočne poskytne informácie o ich majetkových pomeroch. "Záujmom vlády je, aby verejnosť mohla kontrolovať, či majetkový prírastok verejného funkcionára zodpovedá jeho príjmom z verejnej funkcie," uvádza sa v programovom vyhlásení. Posúdi sa tiež možnosť schválenia zákona o majetkovej zodpovednosti verejných funkcionárov.
      Rozsah dosahu zákona o slobodnom prístupe k informáciám sa rozšíri. Riadiť sa ním budú všetky subjekty, ktoré sú reálne súčasťou verejného sektora.
      Pri majetku štátu, verejných inštitúcií a samospráv bude vláda presadzovať transparentné a súťažné formy pri jeho nakladaní. To bude prístupné verejnej kontrole bez ohľadu na to, či štát majetok predáva alebo prenajíma, alebo či ide o verejné obstarávanie.
      Zmluvy, faktúry či finančné transakcie týkajúce sa verejných zdrojov nadobudnú účinnosť až po tom, ako budú zverejnené na internete. Kabinet tiež plánuje zverejniť v minulosti uzatvorené obchodné zmluvy, kde je zmluvnou stranou štát, orgány verejnej správy a obchodné spoločnosti so 100-percentným podielom štátu.
      Vláda chce presadiť zásadnú reformu verejného obstarávania. Súťažné metódy sa zavedú aj v prípadoch, kde to dnes nie je povinné, ako napríklad u neprioritných služieb. Sprísnia sa podmienky pri podprahovej metóde verejného obstarávania.
      Príprava a priebeh volieb na Slovensku sa bude riadiť volebným kódexom. Ten zjednotí terminológiu a prinesie jednotnú úpravu niektorých ustanovení súčasných volebných zákonov. Poslanci Národnej rady SR a Európskeho parlamentu by po novom mali zastávať už iba jeden mandát. Občania zároveň budú môcť hlasovať cez internet.
      Vláda za najdôležitejší cieľ považuje vytvárať predpoklady na zvyšovanie kvality života občanov a životnej úrovne. Pre jeho dosiahnutie je podľa nej potrebné obnoviť rast ekonomiky a konkurencieschopnosti. "Najdôležitejším indikátorom toho, či sa to vláde darí alebo nie, bude vývoj v oblasti tvorby nových pracovných príležitostí," avizuje. V tejto súvislosti preto plánuje zastaviť zadlžovanie, postupne znižovať deficit verejných financií či odstrániť bariéry rastu zamestnanosti. Dôraz bude klásť aj na rast vzdelania, vedy a výskumu či výrazné zlepšenie v oblasti vymáhateľnosti práva a boja proti korupcii.
      Plénum napokon odmietlo pozmeňovací návrh z dielne Smeru-SD, ktorým chcela opozičná strana požiadať kabinet o vypracovanie stratégiu boja proti hospodárskej kríze, dopracovanie koncepcie zamestnanosti a možnosti vytvárania nových pracovných miest či dôslednú analýzu rizík nového vládneho programu v súvislosti s úsilím EÚ pri prekonávaní dopadov ekonomickej krízy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona