Kažimír: Slovensko chce byť čo najlepšie pripravené na zdroje z EFSI

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 15:29 • 2 min
Kažimír: Slovensko chce byť čo najlepšie pripravené na zdroje z EFSI

BRUSEL - Ministri financií EÚ (Ecofin) dnes v Bruseli odobrili vytvorenie Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI), ktorý vlani navrhol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a ktorého cieľom je akumulovať 315 miliárd eur vo forme investičných stimulov pre oživenie európskej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Slovensko chce byť pre tento fond čo najlepšie pripravené uviedol minister financií SR Peter Kažimír.
     

Predstavitelia EÚ sa zaviazali, že EFSI bude v tesnej súčinnosti s Európskou investičnou bankou (EIB) funkčný do polovice roka 2015. Vlády EÚ dovtedy musia nájsť zhodu s Európskym parlamentom (EP). 
     

Predseda EIB Werner Hoyer uvítal všeobecný prístup Rady ministrov k nariadeniu o zriadení EFSI a vyjadril spokojnosť s rýchlym postupom, ktorým ministri financií dospeli k spoločnej pozícii. 
     

"EFSI musí byť rýchlo vytvorený, aby sme mohli rozširovať naše aktivity a začali plniť ambiciózne ciele mobilizovať vyše 315 miliárd eur pre investície," zdôraznil Hoyer.
     

Rýchle tempo prijímania novej legislatívy zdôraznil aj minister financií SR, ktorý ocenil, že nastala zmena prístupu členských krajín EÚ a Európskej komisie, podľa ktorej "potrebujeme viac investovať, aby sme viac rástli a mali viac pracovných miest".
     

"Musíme byť pripravení, aby sme mohli rýchlo čerpať zdroje z tohto balíka na naše investície. Niektoré projekty už sú známe, ďalšie sú ešte v zásuvkách, ale musíme na tom všetci robiť - vláda, samosprávy a aj súkromný sektor," zdôraznil Kažimír.
     

Vlády niektorých krajín už avizovali, že prispejú vlastnými zdrojmi do EFSI. Kažimír spresnil, že Slovensko v tomto smere tak trochu predbehlo čas a zvyšok Európy, lebo už vlani sme začali pracovať na slovenskom investičnom holdingu, ktorý má objemovú kapacitu v hodnote 1,5 miliardy eur.
     

"Rátame s prepojením tohto fondu s iniciatívami Junckerovho balíka. Musíme sa nájsť v platnej legislatíve, z hľadiska nášho príspevku sme dobre pripravení," zhodnotil situáciu Kažimír.

     

Podľa jeho slov slovenskej strane viac napovie júnová návšteva podpredsedu EK pre pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrkiho Katainena v Bratislave.
     

Eurokomisár pre ekonomiku a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici ešte pred oznámením výsledku rokovaní ministrov financií EÚ upozornil, že v prípade EFSI ide o naliehavý plán, pretože úroveň investícií v Európe je o 15 až 20 percent nižšia ako bola pred vypuknutím finančnej a dlhovej krízy. Upozornil, že ak sa EÚ nevráti na svoje pozície, môže klesnúť z dnešného postavenia "popredného svetového hráča" do ligy druhotriednych ekonomických aktérov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies