K zvyšovaniu bremena pre pracujúcich nedôjde, pacienti nebudú ukrátení

NETKY.SK • 27 November 2018, 06:00 • 2 min
K zvyšovaniu bremena pre pracujúcich nedôjde, pacienti nebudú ukrátení

BRATISLAVA - Ministerstvo financií (MF) SR zásadne odmieta tvrdenia liberálov, že by dochádzalo k zvyšovaniu bremena pre pracujúcich. Nebudú platiť viac ako v súčasnosti, pacienti nebudú ukrátení.

slovakia

left justify in out

Uviedol to tlačový odbor rezortu financií v reakcii na vyjadrenia strany SaS, ktorá tvrdí, že štát prenáša financovanie zdravotníctva na pracujúcich.

 

"Všetky výdavky na zdravotníctvo platia zamestnanci a zamestnávatelia, či už priamo cez odvody na zdravotné poistenie, alebo nepriamo cez daňové príjmy štátu, ktoré sú následne použité aj na rozpočtovanie výdavkov na platbu za poistencov štátu," uviedlo MF.

 

Zmenu financovania zdravotníctva štátom rezort zdôvodňuje snahou o stabilitu. O celkových výdavkoch na zdravotníctvo chce hovoriť tak, ako je to štandardom vo všetkých ostatných rezortoch rozpočtu, ale aj v iných krajinách.

 

"Namiesto nezmyselného percenta za poistencov štátu sa chceme baviť o vecných oblastiach, ako lieky, poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a iné, ktoré sú naozaj dôležité pre lepšie výsledky v zdravotníctve. Postup je v duchu revízie výdavkov na zdravotníctvo, ktorú sme nedávno zverejnili," ozrejmil rezort.

 

SaS tvrdí, že vláda chce preniesť ťažisko financovania slovenského zdravotníctva na odvody od ekonomicky aktívnych občanov.

 

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR za SaS a členka zdravotníckeho výboru parlamentu Janka Cigániková uviedla, že vláda plánuje určiť, koľko financií zdravotníctvo potrebuje, počká na príjmy z odvodov ekonomicky aktívnych občanov a rozdiel doplatí.

 

Vláda podľa liberálov namiesto znižovania odvodov občanov či zaťaženia pracujúcich len inam presúva financie, ktoré mohli zostať v zdravotníctve.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona