K zodpovednosti za útoky na Sinaji sa prihlásila odnož Islamského štátu

NETKY.SK • 30 Január 2015, 13:07 • 2 min
K zodpovednosti za útoky na Sinaji sa prihlásila odnož Islamského štátu

KÁHIRA - K zodpovednosti za útoky na severnom Sinaji, ktoré si vyžiadali okolo 30 obetí, sa prihlásila odnož Islamského štátu (IŠ).

slovakia

left justify in out

Skupina na Twitteri uviedla, že stojí za všetkými štyrmi simultánnymi útokmi, ku ktorým došlo vo štvrtok večer. Išlo pritom o najhoršie násilie v Egypte za posledné mesiace. Skupina Ansár Bajt al-Makdis (Pomocníci Jeruzalema) so základňou na Sinaji je najaktívnejšou egyptskou militantnou skupinou. Minulý rok si zmenila meno na Sinajský polostrov a deklarovala vernosť Islamskému štátu, džihádistom, ktorí okupujú časti Iraku a Sýrie. Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí po krvavých útokoch skrátil svoju návštevu summitu Africkej únie v Etiópii a vracia sa domov.

 

Terčmi útokov bola armádna základňa, hotel, policajný klub a niekoľko kontrolných stanovíšť. Militanti použili bomby umiestnené v autách a mínometné strely. Podľa agentúry Reuters bolo zničené aj sídlo egyptských štátnych novín al-Ahram ležiace oproti vojenskej základmi v provinčnej metropole al-Ariš. Bezpečnostné sily uviedli, že tri vojenské lietadlá previezli z al-Arišu do Káhiry v piatok ráno 30 vriec s telami. Desiatky ľudí tiež utrpeli zranenia, pričom niektorí sú v kritickom stave a počet obetí tak môže ešte stúpnuť. 

 

As-Sísí označuje militantov zo Sinaja za "existenčnú hrozbu" vzhľadom na to, že od zosadenia jeho proislamského predchodcu Muhammada Mursího v roku 2013 už pozabíjali stovky policajtov a vojakov. Pri októbrových útokoch na severe Sinajského polostrova zahynulo najmenej 33 príslušníkov bezpečnostných síl, na čo egyptské orgány v oblasti vyhlásili trojmesačný výnimočný stav. Islamský štát vyzval sinajských militantov na takéto útoky v jednom zo septembrových vyhlásení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies