K zníženiu cien potravín nedôjde, potvrdil minister Vlčan

NETKY.SK • 3 Február 2022, 15:44 • 2 min
K zníženiu cien potravín nedôjde, potvrdil minister Vlčan

BRATISLAVA – Cenotvorbu potravín bude kontrolovať Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

slovakia

left justify in out

Minister zároveň potvrdil, že mu obchodné reťazce prisľúbili spoluprácu, uviedol na tlačovej konferencii. „Ide o veľký výpadok štátneho rozpočtu, ktorý neviem ako by sme vykompenzovali v štátnom rozpočte, určite to neviem urobiť ja, v kapitole rezortu pôdohospodárstva a dohodu s inými ministerstvami som nevedel dosiahnuť,“ povedal minister. „Chceme sa ubezpečiť o tom, že terajšia vlna zdražovania potravín nebude zneužívaná retailovými reťazcami na to, aby si oni zvyšovali svoje marže,“ uviedol s tým, že si uvedomuje, že aj obchodné reťazce budú mať zvýšené náklady spojené s energiami. Rovnako potvrdil, že ich spotreba energií je neporovnateľná so spotrebou energií napríklad pekárov. Práve z toho dôvodu budú sledovať proporčné rozdelenie vyšších cien energií v konečnej cene výrobkov.

 

img

 

Kontrola podľa jeho slov začne čoskoro. „Chceme vyhodnocovať dáta už za január a analyzovať, za aké ceny nakupujú tovar a aké sú realizačné ceny. Budeme si to prepočítavať so spotrebou energií,“ dodal minister. Práve tieto kontroly majú byť jedným z kompenzačných opatrení. „Zníženie DPH nie je na programe dňa, aspoň nie politicky. Snažíme sa týmto spôsobom ochrániť našich spotrebiteľov pred enormným nárastom cien,“ potvrdil. Dôvodom má byť avizovaný výpadok štátnych financií. Pri znížení DPH vybraných potravín z aktuálnych 10 percent na 5, by výpadok predstavoval približne 133 miliónov eur. Pokiaľ by došlo aj k zníženiu DPH na vajcia zo súčasných 20 percent na 5, bola by suma vyššia o 22 miliónov eur ročne.

 

Možno vás zaujme: Slovenskí vedci vyvinuli monoklonálnu protilátku proti variantu omikron!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies