K zlúčeniu frankfurtskej a londýnskej burzy zrejme nedôjde

NETKY.SK • 2 Júl 2016, 18:18 • 2 min
K zlúčeniu frankfurtskej a londýnskej burzy zrejme nedôjde

FRANKFURT/LONDÝN - Deutsche Börse (Nemecká burza) a jej náprotivok London Stock Exchange (LSE) nechcú, aby hlasovanie Britov o odchode z EÚ zmarilo ich plán svojím zlúčením vytvoriť superburzu cenných papierov. Informuje o tom DPA. Prekážok pre ich zámer však celkom určite brexitom pribudlo.

slovakia

left justify in out

Londýn sa mal stať sídlom novej burzy, ale to je teraz čoraz menej pravdepodobné.

 

Medzi najmenšie prekážky sa pokladá pondelkové (4.7.) hlasovanie akcionárov LSE o fúzii. Akcionári sa stretnú na mimoriadnom valnom zhromaždení v Londýne.

 

Nemecký úrad pre finančný dohľad (Bafin) však podľa insiderov nedá súhlas, aby mala burza sídlo mimo EÚ. Šéf úradu Felix Hufeld povedal, že neprichádza do úvahy, aby najdôležitejšia akciová platforma sídlila mimo europriestoru. Bafin síce v prípade zlúčenia búrz nedisponuje právom veta, ale pokladá sa za dôležitého poradcu orgánov, ktoré o tom môžu rozhodnúť.

 

Britskí politici sa budú musieť vzdať požiadavky, že sídlo superburzy musí zostať v Londýne. V opačnom prípade sa dohoda o fúzii neuskutoční. Aj tieto informácie pochádzajú od zdroja, ktorý má blízko k prebiehajúcim rokovaniam.

 

Nemecká burza a LSE sa v marci dohodli na spojení. Frankfurt by získal za niekoľko miliárd eur 54 % v superburze, ktorá by mala doterajšie dve obchodné platformy a riadili by ich centrály v Eschborne pri Frankfurte nad Mohanom a v Londýne.

 

Fakt, že strešná spoločnosť mala mať sídlo v britskom hlavnom meste bola politická požiadavka vlády premiéra Davida Camerona. Ten po prehre v hlasovaní 23. júna o odchode Británie z EÚ podá demisiu v októbri.

 

Kritici požiadavky, aby sídlo superburzy bolo v Londýne, teraz predpokladajú, že Frankfurt sa chopí iniciatívy a bude chcieť dosiahnuť, aby jej centrála prišla na kontinent.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies