K zaslaniu výbušnín do Londýna a Glasgowa sa prihlásila radikálna polovojenská skupina IRA

NETKY.SK • 12 Marec 2019, 17:15 • 2 min
K zaslaniu výbušnín do Londýna a Glasgowa sa prihlásila radikálna polovojenská skupina IRA

LONDÝN - K výbušným zariadeniam, ktoré sa začiatkom marca našli v Londýne a Glasgowe sa prihlásila Írska republikánska armáda (IRA). Informáciu poskytla počas včerajších hodín spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie londýnskej Metropolitnej polície a škótskej polície.

slovakia

left justify in out

S verziou, že by išlo o toto radikálne hnutie v Severnom Írsku, vyšetrovatelia počítali už dlhší čas. Zásielky boli totiž veľmi podobné tým, ktoré v minulosti posielali radikálne skupiny z IRA. Podľa slov zástupcov oboch polícii však ešte nie je celá vec uzavretá a nevylučujú sa ani iné verzie. 

 

img

 

Doteraz nájdené výbušniny sú štyri, avšak IRA sa priznáva vo svojom vyhlásení k zaslaniu celkovo piatich výbušných zariadení. Na druhej strane môže ale ísť o úmyselne zavádzajúcu informáciu, ktorá by slúžila len na vyvolanie strachu a šírenie paniky na britských ostrovoch.  

 

 

Zásielky s výbušninami boli objavené začiatkom marca blízko medzinárodných letísk a londýnskej železničnej stanice. Štvrtú bombu polícia objavila o deň neskôr v priestoroch Glasgowskej univerzity.

 

img

 

Skratku IRA začala v minulosti používať Írska republikánska armáda. Bola to polovojenská organizácia, ktorá bojovala proti britskej nadvláde v Severnom Írsku. V roku 1998 sa však oficiálneho boja vzdala na z=akalde podpisu Veľkopiatkovej dohody. Malá časť tejto bývalej radikálnej skupiny však bojuje ešte aj dnes. V Severnom Írsku počas posledných mesiacov panuje neistota ohľadom tzv. írskej hranice, ktorá je spájaná s brexitom. A práve túto situáciu sa snažia radikalisti využívať vo svoj prospech.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Irish pride #IRA #irishrepublicarmy

Príspevok, ktorý zdieľa Thomas Doss (@dontrecycleplease),

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies