K žalobe desiatich hráčov proti NHL sa pridali ďalšie stovky

NETKY.SK • 28 November 2013, 14:06 • 2 min
K žalobe desiatich hráčov proti NHL sa pridali ďalšie stovky

WASHINGTON - K žalobe desiatich bývalých hráčov NHL proti zámorskej profilige sa pridáva mnoho ďalších niekdajších hokejistov. Informuje o tom portál TSN.ca. Podľa právneho zástupcu Mela Owensa ide o stovky mien.

slovakia

left justify in out

"Na začiatku bolo desať hráčov, no ďalšie stovky chalanov sa pridávajú. Ich mená zatiaľ nie sú známe, ale všetci sa chystajú pridať k žalobe," povedal Owens pre zámorské médiá. Zámer podporiť a pridať sa k celej záležitosti verejne prezentoval niekdajší center tímu NY Islanders Bob Bourne.

Profiligu zažalovali Rick Vaive, Gary Leeman, Brad Aitken, Darren Banks, Curt Bennett, Richie Dunn, Warren Holmes, Bob Manno, Blair Stewart a Morris Titanic, najali si na to právnikov Steva Silvermana a Mela Owensa. Skupina bývalých hokejistov požaduje finančnú kompenzáciu za to, že nedbanlivosť vedenia súťaže viedla k ignorácii liečby hráčov po otrase mozgu a k ďalším vážnejším poškodeniam. Odvolávajú sa pritom na skutočnosť, že NHL dlhodobo vedela o riziku poškodenia mozgu opakovaným údermi do hlavy, no nepodnikla kroky k eliminácii tohto neduhu.

Podľa žaloby mala pasivita vedenia NHL za následok stagnáciu vývoja bezpečnej prilby. Profiliga navyše dlho nemenila pravidlá v tejto oblasti, aby minimalizovala poranenia hlavy hráčov. Otrasy mozgu poznačili kariéry aj ďalších hokejistov, problémy mali tiež veľké hviezdy ako Eric Lindros či Paul Kariya. Vedenie NHL pristúpilo k úprave pravidiel v roku 2011, po novom sú zakázané nárazy do hlavy. Podľa žalujúcich hráčov je tento krok stále príliš nedôrazný a prišiel veľmi neskoro, aby im pomohol. V žalobe sa tiež uvádza, že vedenie ligy nevarovalo hokejistov pred tým, že opakované nárazy do hlavy môžu mať za následok dlhodobé neurologické problémy. NHL pritom mala začať s výskumom zranení hlavy až v roku 1997 a s publikovaním výsledkov čakala dlhých 14 rokov.

Hokejová profiliga prostredníctvom zástupcu komisára Billa Dalyho v pondelok označila situáciu za "veľmi vážnu". Daly informoval, že NHL sa bude rázne brániť.

Mel Owens v minulosti hrával v profilige amerického futbalu NFL a po skončení kariéry sa vydal na právnickú dráhu. Súčasnú žalobu rozsahom prirovnáva k úspešnej dohode zástupcov bývalých hráčov NFL s vedením súťaže, na základe ktorej liga poskytne približne 765 miliónov dolárov na liečenie postihnutých športovcov, výskumy v tejto oblasti a finančné kompenzácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies