K výskumnej lodi uviaznutej v ľade sa blíži záchranný ľadoborec

NETKY.SK • 27 December 2013, 18:18 • 2 min
K výskumnej lodi uviaznutej v ľade sa blíži záchranný ľadoborec

SYDNEY - K ruskej výskumnej lodi Akademik Šokalskij, ktorú na Štedrý deň prudká snehová búrka uväznila v ľade pri Antarktíde, by ešte dnes mohla doraziť prvá z troch lodí vyslaných na jej záchranu.

slovakia

left justify in out

Čínsky ľadoborec Snežný drak sa dnes ráno (SEČ) nachádzal na okraji hrubého ľadu pokrývajúceho povrch mora okolo lode, 20 kilometrov od nej, informovala agentúra Associated Press. Záchranu lode koordinuje austrálsky úrad námornej bezpečnosti. Jeho hovorkyňa Andrea Haywardová-Maherová povedala, že Snežný drak by sa k nej mohol dostať do večera, avšak meniace sa počasie a hrúbka ľadu môžu jeho postup spomal Ruská výskumná loď vyplávala 28. novembra z Nového Zélandu. Vydala sa po stopách antarktickej expedície austrálskeho výskumníka Douglasa Mawsona spred sto rokov. Na palube má 74 vedcov, turistov a členov posádky.
Vedúci expedície Chris Turney povedal, že ich morálka je zatiaľ veľmi dobrá, sú iba nervózni, ako dlho bude trvať, kým k nim dorazí pomoc. Chcú však v expedícii pokračovať. Osobne sa domnieva, že čínskemu ľadoborcu sa podarí ich loď oslobodiť až v sobotu.
Cestujúci a posádka sa podľa jeho slov museli cez Vianoce vyrovnať so snehovou búrkou, ktorú sprevádzal vietor dosahujúci chvíľami až 70 kilometrov za hodinu, dnes sa však počasie značne upokojilo. "Búrka, ktorú sme tu mali včera, bola výnimočná - nie je pekné cítiť, ako sa loď trasie," povedal v telefonáte.
Napriek uviaznutiu v ľade vedci pokračujú vo svojom výskume, rátajú vtákov v oblasti a po prevŕtaní ľadu fotografujú morský život, povedal.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona