K výbuchu na trhovisku na Filipínach sa prihlásila skupina Džamáa abú Sajjáf

NETKY.SK • 3 September 2016, 08:25 • 2 min
K výbuchu na trhovisku na Filipínach sa prihlásila skupina Džamáa abú Sajjáf

MANILA - Radikálna islamská organizácia Džamáa abú Sajjáf sa dnes prihlásila k zodpovednosti za piatkový výbuch na trhovisku v meste Davao na juhu Filipín, pri ktorom prišlo o život najmenej 14 ľudí a ďalších 67 utrpelo zranenia. Informovala o tom filipínska televízia ABS-CBN News.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorcu militantnej skupiny Abú Rámího má útok v provincii Mindanao slúžiť ako "výzva na zjednotenie všetkých mudžahedínov v krajine". Zároveň nemá ísť o snahu odviesť pozornosť vládnych jednotiek bojujúcich proti islamistom v provinciách Sulu a Basilan. Rámí pohrozil, že podobné útoky budú nasledovať v najbližších dňoch.


Po tom, čo militanti z Džamáa abú Sajjáf v bojoch v provincii Sulu zabili 15 vládnych vojakov, nariadil filipínsky prezident Rodrigo Duterte začiatkom tohto týždňa zintenzívnenie vojenských operácií s cieľom zlikvidovať skupinu. V jej radoch sa údajne nachádza okolo 400 ozbrojencov.


Po výbuchu v meste Davao prezident vyhlásil v krajine "stav bezprávneho násilia". Podľa neho nejde o stanné právo, avšak bezpečnostné zložky dostanú väčšie právomoci napríklad pri prehľadávaní osôb a majetku.


"Zrejme povolám uniformované zložky, aby riadili krajinu podľa mojich špecifikácií," povedal.


Tieto opatrenia majú byť v platnosti, kým neusúdi, že krajina je už v bezpečí od terorizmu a násilia súvisiaceho s obchodom s drogami.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona