K vražde ruského diplomata sa prihlásili džihádisti z Džajš al-Fatah: VIDEO ako sa útočník pred streľbou pripravoval

NETKY.SK • 21 December 2016, 14:43 • 2 min
K vražde ruského diplomata sa prihlásili džihádisti z Džajš al-Fatah: VIDEO ako sa útočník pred streľbou pripravoval

MOSKVA - K zodpovednosti za vraždu ruského veľvyslanca v Turecku sa prihlásila ozbrojená koalícia Džajš al-Fatah, ktorej členom je aj džihádistický Džabhat Fath aš-Šám (Front dobytia Sýrie), známy donedávna ako Front an-Nusra.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informovala agentúra TASS, uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré sa objavilo na webovej stránke tejto ozbrojenej koalície, zverejnenom denníkom al-Júm as-Sabá.

 

Video, pred streľbou

 

 

 

Samotná streľba

Upozornenie: Video nie je vhodné pre ľudí slabšej povahy

 

 

Turecké bezpečnostné zložky predtým informovali, že v súvislosti s vraždou zadržali 13 osôb, medzi ktorými sú aj blízki príbuzní útočníka Mevlüta Merta Altintaša.

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo útok na veľvyslanca za teroristický čin a Vyšetrovací výbor Ruskej federácie sa ním zaoberá ako aktom medzinárodného terorizmu. Rusko v rámci vyšetrovania vyslalo do Turecka 18-členný tím expertov.

 

Ku kauze sa dnes vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý síce odmietol špekulovať o pozadí vraždy ruského diplomata, ale uviedol, že podľa Moskvy nešlo o čin jednotlivca-"osamelého vlka".

 

 

 

Podobný názor - pod podmienkou zachovania anonymity - vyslovili aj viacerí tureckí predstavitelia.

 

Vláda v Ankare oficiálne nezverejnila žiadne predpoklady o motíve a pozadí činu. Podľa nemenovaných predstaviteľov tureckej vlády však vražda ruského diplomata vykazovala "všetky znaky plne profesionálne pripravenej akcie, nie činu jednotlivca".

 

Turecké provládne médiá podozrievajú z vraždy prívržencov duchovného Fethullaha Gülena, ktorý podľa Ankary zosnoval aj neúspešný pokus o vojenský prevrat v Turecku z júla tohto roku.

 

V reakcii na útok na ruského diplomata dnes ruská Štátna duma schválila rezolúciu, ktorou na vládu nalieha, aby podnikla dodatočné opatrenia na ochranu ruských diplomatov v zahraničí.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies