K Vianociam neodmysliteľne patrí známa pieseň Tichá noc, svätá noc

NETKY.SK • 19 December 2012, 07:51 • 2 min
K Vianociam neodmysliteľne patrí známa pieseň Tichá noc, svätá noc

K Vianociam neodmysliteľne patrí známa pieseň Tichá noc, svätá noc

slovakia

left justify in out

imgAtmosféru a čaro Vianoc už takmer dve storočia umocňuje nielen v Európe, ale aj v iných častiach sveta, známa pieseň Tichá noc, svätá noc..., ktorá sa dnes už spieva v mnohých desiatkach jazykov. 

Aj na Slovensku sa táto svetoznáma rakúska pieseň hrá a spieva vo vianočnom období nielen v kostoloch, ale i na adventných či vianočných koncertoch, počúvajú ju ľudia v domácnostiach i na verejných priestranstvách.

Pieseň Tichá noc, svätá noc... po prvýkrát zaznela na Vianoce roku 1818 v kostolíku v rakúskom Oberndorfe. Autorom textu piesne je duchovný Joseph Mohr, rodák zo Salzburgu. Požiadal učiteľa Franza Xavera Grubera z Arnsdorfu, ktorý v Oberndorfe zastupoval organistu, aby k jeho básni skomponoval vhodnú melódiu s dvoma sólovými hlasmi a - pretože organ mal poruchu - so sprievodom gitary. Tradícia hovorí, že Gruber dojatý textom piesne a jeho posolstvom pokoja a lásky, skomponoval za necelú hodinu nesmrteľnú melódiu, ktorá sa rýchlo rozšírila aj do ďalších miest a obcí v Rakúsku a tiež v iných krajinách.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies