K vesmírnej stanici ISS odštartovala ďalšia kozmická loď so zásobami

NETKY.SK • 17 November 2018, 12:13 • 2 min
K vesmírnej stanici ISS odštartovala ďalšia kozmická loď so zásobami

MYS CANAVERAL - Nákladná kozmická loď typu Cygnus odštartovala v sobotu z americkej Virgínie k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Po piatkovom štarte lode Progress 71 z kazašského Bajkonuru je to už druhá zásielka zásob v priebehu niekoľkých hodín.

 

Raketa Antares spoločnosti Norhtrop Grumman odštartovala v sobotu ráno z kozmodrómu na ostrovčeku Wallops Island na východnom pobreží štátu Virgínia. Na obežnú dráhu vynesie nepilotovanú nákladnú loď typu Cygnus, ktorá dorazí k vesmírnej stanici v pondelok a vynesie 3350 kilogramov zásob vrátane čerstvého ovocia a zmrzliny. Trojčlennej posádke dopraví aj 3D tlačiareň, ktorá jej umožní znova použiť staré plasty na výrobu nových súčiastok.

 

Nepilotovaná nákladná loď je pomenovaná S.S. John Young na počesť amerického kozmonauta, ktorý v roku 1972 ako deviaty človek vstúpil na povrch Mesiaca a neskôr velil prvému letu raketoplánu Columbia. Young zomrel v januári tohto roka.

 

Tri tony paliva a iných zásob nesie k ISS aj ruská bezpilotná nákladná kozmická loď Progress 71, ktorá odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane v piatok.

 

Na ISS aktuálne pôsobí trojčlenná posádka: Američanka Serena Auňónová-Chancellorová, Nemec Alexander Gerst a Rus Sergej Prokopjev.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona