FOTO + VIDEO K včerajšiemu útoku v Marseille sa prihlásil Islamský štát, páchateľa deň pred útokom zadržala polícia

NETKY.SK • 2 Október 2017, 13:05 • 2 min
FOTO + VIDEO K včerajšiemu útoku v Marseille sa prihlásil Islamský štát, páchateľa deň pred útokom zadržala polícia

Teroristická skupina Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za útok nožom, pri ktorom páchateľ zabil dve ženy pred hlavnou železničnou stanicou v juhofrancúzskom meste Marseille.

slovakia

left justify in out

Muža deň pred útokom zadržala a následne prepustila polícia pre krádež v obchode neďaleko Lyonu. Podľa polície je bežný postup, že za podobné skutky človeka zadržia, spíšu zápisnicu a prepustia ho, pričom pred súd sa postaví až neskôr.

Muža pritom zatkli aj niekoľko ráz predtým, pričom používal falošné doklady totožnosti. Teraz ho identifikovali na základe odtlačkov prstov, ktoré má polícia v evidencii. Úrady v súčasnosti skúmajú jeho mobilný telefón a snažia sa zistiť jeho prepojenie s extrémistickou skupinou Islamský štát (IS), ktorá sa prihlásila k útoku.
 

Útočník bol vojakom IS.

 

Muž s nožom zabil včera popoludní v Marseille dve ženy pred tým, ako ho zastrelili hliadkujúci vojaci. Podľa svedkov útočník kričal po arabsky "Alláhu akbar!" (Boh je veľký).

 

 

Vyšetrovanie prevzala parížska prokuratúra, ktorá má na starosti prípady teroristických činov v celom Francúzsku.

Minister Gérard Collomb informoval, že miestna polícia má videozábery, podľa ktorých muž napadol jednu ženu a utiekol, no následne sa vrátil a zaútočil na druhú ženu. To isté video zachytáva, ako útočník beží smerom k vojakom, ktorí dorazili na stanicu Saint Charles. Vojaci ho zastrelili a obe ženy podľahli zraneniam, dodal Collomb.

 

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo vyhlásení uviedol, že ho "barbarský" útok hlboko rozhorčil. Vyzdvihol tiež zasahujúcich vojakov, ktorí podľa neho reagovali "s chladnou hlavou a efektívne".

 

Francúzski vojaci hliadkujú v rámci protiteroristickej operácie Sentinelle v uliciach miest a na rušných verejných priestranstvách v krajine už dva a pol roka v súvislosti so sériou teroristických útokov, ktoré si od januára 2015 vyžiadali 240 mŕtvych.

 

Útok sa stal v predvečer začiatku procesu s bratom Mohameda Meraha, ktorý v marci 2012 v mene džihádu zavraždil na rôznych miestach vo Francúzsku siedmich ľudí - troch vojakov francúzskej armády, rabína, jeho dvoch synov vo veku štyri a päť rokov a osemročné dievča.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies