K útoku v Liege sa prihlásil Islamský štát

NETKY.SK • 31 Máj 2018, 06:39 • 2 min
K útoku v Liege sa prihlásil Islamský štát

KÁHIRA - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) v stredu večer oznámila, že muž, ktorý zabíjal v utorok v belgickom meste Liege, bol "vojakom kalifátu".

slovakia

left justify in out

Útok v Liege si vyžiadal tri obete na životoch - dve policajtky a jedného okoloidúceho. Útočníka Benjamina Hermana neskôr zastrelili zásahové jednotky v blízkosti strednej školy, kde vzal jednu zo zamestnankýň za rukojemníčku.

 

Federálna prokuratúra okrem toho potvrdila, že Herman je podozrivý aj vraždy, ktorá bola spáchaná v noci z pondelka na utorok v meste On. Tento prípad sa zatiaľ vyšetruje osobitne.

 

IS prostredníctvom svojej tlačovej agentúry Amák v krátkom vyhlásení uviedol, že útok v Liege bol reakciou na výzvy tejto militantnej skupiny na útoky v krajinách, ktoré sú členmi medzinárodnej koalície bojujúcej proti IS.

 

Vyšetrovanie utorkového útoku v Liege sa teraz sústreďuje na zisťovanie, či útočník konal sám. Informovala o tom hovorkyňa belgickej federálnej prokuratúry Wenke Roggenová. Dodala, že páchateľ mal zrejme v úmysle spôsobiť ešte väčšiu skazu.

 

Zdôraznila, že belgické úrady prípad vyšetrujú ako teroristickú vraždu a pokus o teroristickú vraždu.

 

Muž počas svojho vyčíňania niekoľkokrát zakričal "Alláhu akbar", teda "Alah je najväčší", a v minulosti bol v kontakte so zradikalizovanými osobami. Informácie o týchto kontaktoch sú z rokov 2016 a 2017 a pochádzajú od federálnej polície v Liege a tajnej služby, ale odvtedy neboli potvrdené.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies