K útoku v bangladéšskej Dháke sa priznal Islamský štát

NETKY.SK • 2 Júl 2016, 18:57 • 2 min
K útoku v bangladéšskej Dháke sa priznal Islamský štát

TOKIO - K zodpovednosti za piatkový útok v bangladéšskej metropole Dháka, pri ktorom prišlo o život 20 rukojemníkov, sa dnes prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS/Dáiš). IS uviedol, že pri útoku sa zameral na občanov "križiackych štátov".

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej sa oznámenie IS objavilo dnes na blogovacej sieti Telegram a vykazuje podobné znaky ako vyhlásenia Dáišu z nedávnej minulosti.


Zatiaľ nie je jasné, či sa vedenie IS v Sýrii a Iraku zúčastňovalo na plánovaní útoku v Dháke. IS sa v minulosti hlásila aj k útokom spáchaným tzv. osamelými vlkmi, ktorí neboli napojení na IS.


Medzičasom dnes Taliansko, India a Japonsko potvrdili, že medzi obeťami rukojemníckej drámy v Dháke sú aj ich občania.


Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga dnes informoval, že pri rukojemníckej dráme prišlo o život sedem japonských občanov. Ôsmy člen japonskej skupiny utrpel pri útoku strelné zranenie a je momentálne hospitalizovaný. Japonskí občania boli členmi vládneho konzultačného tímu, ktorý v Dháke pracoval nad rozvojom projektom.


Taliansky minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni dnes v Ríme potvrdil, že v Dháke prišlo o život aj deväť talianskych občanov. Jeden Talian je stále nezvestný. Smrť jednej svojej občianky potvrdila indická vláda.
Terčom útoku sa v piatok večer stala reštaurácia Holey Artisan Bakery v Gulšáne, diplomatickej štvrti Dháky, kam vtrhlo osem až desať ozbrojencov. V počiatočnej prestrelke s nimi zahynuli dvaja policajti. Podľa AP útočníci zadržiavali 35 ľudí vrátane 20 cudzincov.


Pokusy o vyjednávanie zlyhali a dráma trvala do dnešného rána, keď do reštaurácie vtrhli príslušníci špeciálnej jednotky. Zabili šiestich útočníkov a zachránili 13 zadržiavaných vrátane cudzincov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona