K útoku pri kancelárii prezidenta v Istanbule sa hlásia ultraľavičiari

NETKY.SK • 2 Január 2015, 18:55 • 2 min
K útoku pri kancelárii prezidenta v Istanbule sa hlásia ultraľavičiari

ISTANBUL - Turecká ultraľavicová skupina Revolučná ľudovo-oslobodzovacia strana - front (DHKP-C) sa v piatok prihlásila k incidentu pri kancelárii prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v Istanbule, kde počas predošlého dňa zaútočil na policajtov muž vyzbrojený granátmi a strelnými zbraňami.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia zverejneného na internetových stránkach "Volanie ľudu" bola terčom vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorej spolu s Erdoganom pripisujú zodpovednosť za usmrtenie 15-ročného Istanbulčana Berkina Elvana. Chlapec v marci 2014 zomrel po deviatich mesiacoch v kóme, do ktorej upadol v dôsledku zranenia hlavy plechovkou so slzotvorným plynom počas protivládnych protestov. Páchateľa štvrtkového útoku pred palácom Dolmabahçe sa polícii podarilo zadržať, na čo uviedla, že je podozrivý z členstva teroristickej organizácii a v minulosti bol trestaný. Nie je pritom známe, či sa Erdogan v čase incidentu nachádzal vo svojej kancelárii.

 

Extrémistická DHKP-C sa začala formovať už koncom 70. rokov, odkedy sa prihlásila k početným atentátom a bombovým útokom. Turecko, Európska únia i Spojené štáty ju považujú za teroristickú organizáciu. Podľa tureckej polície bol členom DHKP-C aj páchateľ minuloročného útoku na veľvyslanectvo USA v Ankare, kde výbuch okrem samotného útočníka usmrtil aj príslušníka ochranky a viacero ďalších ľudí zranil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona