K útoku na istanbulskom letisku sa prihlásili Sokoli oslobodenia Kurdistanu

NETKY.SK • 26 December 2015, 18:00 • 2 min
K útoku na istanbulskom letisku sa prihlásili Sokoli oslobodenia Kurdistanu

ANKARA - Kurdská militantná skupina, ktorá kedysi bola napojená na Stranu kurdských pracujúcich (PKK), sa dnes priznala k stredajšiemu útoku na istanbulskom medzinárodnom letisku Sabihy Gökčenovej.

slovakia

left justify in out

Pri explózii, ku ktorej došlo túto stredu v jednom z odstavených civilných lietadiel, zahynula 30-ročná pracovníčka upratovacej služby. Jej kolegyni výbuch poranil ruku. Výbuch poškodil aj päť lietadiel odstavených na ploche letiska, ktoré je po Atatürkovom letisku druhým najväčším v Istanbule.

 

K tomuto útoku sa dnes prihlásila teroristická skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK).

Toto zoskupenie v minulosti spáchalo viacero útokov v oblastiach s veľkým vplyvom PKK na juhovýchode Turecka. V roku 2012 tam militanti TAK spáchali útok na autobus s príslušníkmi tureckej armády, pri ktorom prišli o život dvaja vojaci a ďalších 12 ich bolo zranených.

 

PKK i TAK sú v Turecku i v USA zaradené na zoznamy teroristických organizácií.

 

Dva roky trvajúce prímerie medzi PKK a vládou v Ankare sa skončilo v júli po atentáte v meste Suruč v tureckom pohraničí, ktorého terčom bolo zhromaždenie prokurdských aktivistov. Po tomto atentáte, ako aj po ďalších útokoch, ku ktorým medzičasom došlo, sa v Turecku v podstate obnovil konflikt s radikálnou časťou kurdskej menšiny.

 

Cieľom PKK je dosiahnuť väčšiu autonómiu pre kurdské menšinu v Turecku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies