K útoku na hotel sa prihlásil líbyjský Islamský štát

NETKY.SK • 28 Január 2015, 12:00 • 2 min
K útoku na hotel sa prihlásil líbyjský Islamský štát

TRIPOLIS - Líbyjská odnož extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ) sa v stredu prihlásila k útoku na luxusný hotel v Tripolise, ktorý si vyžiadal 10 obetí na životoch vrátane piatich cudzincov.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení na islamistickej internetovej stránke IŠ uviedla, že útok bol pomstou za smrť Líbyjčana známeho ako Abú Anás al-Libí, ktorý bol podozrivý z útokov na americké veľvyslanectvá v Afrike z roku 1998. Al-Libí, ktorého americké komando zadržalo v októbri 2013 na ulici v Tripolise, nedávno zomrel v New Yorku len niekoľko dní pred začatím procesu po operácii pečene. Islamský štát vo vyhlásení identifikoval útočníkov na hotel ako Abú Ibrahíma al-Tunsiho a Abú Sulajmána al-Sudaního pochádzajúcich z Tuniska a Sudánu.

 

Pri dráme v hoteli Corinthia okrem piatich cudzincov zahynuli aj piati líbyjskí príslušníci hotelovej ochranky. Bezpečnostné zložky po niekoľkých hodinách usmrtili oboch útočníkov. Hotel na pobreží Stredozemného mora vo veľkej miere využívajú zahraniční diplomati a podnikatelia. Tradičným hosťom je údajne šéf medzinárodne neuznávanej líbyjskej vlády Umar al-Hassí, ktorý sa v ňom však v utorok nenachádzal. Hotel bol terčom útoku aj v roku 2013, keď v jeho priestoroch uniesli jedného z bývalých premiérov Líbye.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies