K útoku na Dána v Rijáde sa priznali sympatizanti IS v Saudskej Arábii

NETKY.SK • 2 December 2014, 09:18 • 2 min
K útoku na Dána v Rijáde sa priznali sympatizanti IS v Saudskej Arábii

RIJÁD - Skupina podporujúca organizáciu Islamský štát (IS) zverejnila na internete videozáznam zachytávajúci jej príslušníkov, ako strieľajú na občana Dánska. Incident sa odohral 22. novembra v saudskoarabskej metropole Rijád a Dán bol pri ňom zranený. Jeho stav je momentálne stabilizovaný.

slovakia

left justify in out

Hodnovernosť videozáznamu sa z nezávislých zdrojov zatiaľ nepodarilo potvrdiť, informovala agentúra Reuters. Video zverejnila nadácia al-Battár (Šabľa), ktorá spresnila, že záznam zachytáva operáciu organizácie nazvanej Podporovatelia Islamského štátu v krajine dvoch posvätných mešít. Video obsahuje aj klip s úryvkami z prejavov vodcu IS abú Bakra Baghdádího a hovoru IS abú Muhammada al-Adnaního, ktorý vyzýva "zabíjať a pľuť" na občanov západných štátov zapojených do náletov na pozície IS. Ďalším klipom je záznam nakrútený zvnútra auta zachytávajúci útok na Dána - paľbu cez otvorené okienko do rovnakým smerom idúceho auta, v ktorom sa nachádzal dánsky občan.   
      

Saudská Arábia podporuje nálety na pozície IS v Sýrii - aj preto vedenie IS v novembri vyzvalo svojich saudskoarabských prívržencov, aby útočili na šiitských moslimov, vládnych úradníkov a občanov západných štátov.  
      

Ministerstvo vnútra Saudskej Arábie v novembri informovalo, že identifikovalo najmenej 2000 Saudskoarabov, ktorí odišli bojovať v jednotkách IS do Sýrie a Iraku. Najmenej 600 z nich sa medzičasom vrátilo a sú vo väzení, ďalší zomreli. Saudskoarabské úrady veľmi často upozorňujú na riziko, že konflikt sa zo Sýrie a Iraku rozšíri aj na územie tohto kráľovstva i na to, že prítomnosť sympatizantov IS môže vyvolať útoky na domácom území. Už teraz dochádza k útokom na šiitov, ktoré sú pripisované IS.
      

Pokiaľ ide o útoky na občanov západných krajín, naposledy sa jeho obeťou stal v nedeľu Kanaďan, na ktorého jeden zo Saudskoarabov zaútočil nožom v nákupnom centre v Východnej provincii. Motív činu nie je známy.  
    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies