K turistom musel letieť vrtuľník

NETKY.SK • 10 September 2017, 11:13 • 2 min
K turistom musel letieť vrtuľník

BRATISLAVA - Mužovi s anafylaktickým šokom a zranenému turistovi letel na pomoc vrtuľník. Leteckí záchranári zo Žiliny boli v sobotu popoludní privolaní na pomoc cyklistovi, ktorého počas cykloturistiky v oblasti Sedla pod Úplazom (Malá Fatra) poštípal hmyz do tváre.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE Zuzana Hopjaková, 52-ročný muž začal náhle kolabovať až u neho došlo k zástave dýchania. "Prítomní svedkovia začali okamžite muža oživovať. Po prílete záchranárskeho vrtuľníka bol lekár leteckých záchranárov do terénu spustený pomocou lanovej techniky. Pacient bol už pri vedomí, lekár mu poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie a po evakuácií z terénu bol v stabilizovanom stave pri vedomí letecky prevezený do Univerzitnej nemocnice v Martine," uviedla Hopjaková s tým, že krátko po návrate na základňu prišla ďalšia výzva na záchrannú akciu.

"V horskom sedle Vráta sa na turistickom chodníku pošmykol 68-ročný turista a padal dole približne sto metrov. Leteckí záchranári pre rýchle dosiahnutie pacienta použili opäť techniku palubného navijaka. Zranený turista bol pri vedomí, utrpel tržné rany na hlave, poranenie hornej a dolnej končatiny. Po ošetrení a zafixovaní zranení bol vrtuľníkom prevezený na ďalšie vyšetrenie do Fakultnej nemocnice v Žiline," informovala.

Pomoc leteckých záchranárov potreboval v sobotu vo Vysokých Tatrách najskôr 33-ročný český horolezec. "Po výpadku zo steny Ošarpanca si poranil hlavu, krátkodobo bol aj v bezvedomí," uviedla a dodala, že hneď po odovzdaní pacienta rýchlej zdravotnej pomoci v Starom Smokovci smeroval záchranársky vrtuľník na Širokú vežu. "Aj v tomto prípade išlo o poranenie českého horolezca následkom pádu. S vážnejšími poraneniami, predovšetkým hlavy, hornej končatiny a povrchovým odreninami po tele bol letecky prevezený do popradskej nemocnice," uviedla.

Počas odovzdávania pacienta prišla ďalšia požiadavka o pomoc. "Pri zostupe zo Zadného Gerlachu sa pošmykla 57-ročná poľská horolezkyňa. So zlomeninou hornej končatiny bola leteckými záchranármi transportovaná do Smokovca, kde si ju prevzala posádka rýchlej zdravotnej pomoci," dodala. Vo všetkých troch prípadoch použili leteckí záchranári v spolupráci s horskými záchranármi techniku palubného navijaka. Vďaka výbornej vzájomnej spolupráci boli horolezci z náročných terénov bezpečne evakuovaní a následne vrtuľníkom šetrne transportovaní na ďalšie vyšetrenia do zdravotníckych zariadení.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies