K streľbe na country festivale sa prihlásil Islamský štát

NETKY.SK • 2 Október 2017, 18:00 • 2 min
K streľbe na country festivale sa prihlásil Islamský štát

LAS VEGAS - K streľbe na country festivale v americkom Las Vegas, pri ktorej v pondelok ráno (nedeľa večer miestneho času) zahynulo najmenej päťdesiat ľudí a ďalších najmenej 400 ľudí utrpelo zranenia, sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

V stanovisku, ktoré zverejnila v angličtine a španielčine prostredníctvom svojich obvyklých komunikačných kanálov, IS uvádza, že páchateľ útoku pred niekoľkými mesiacmi konvertoval na islam a "operáciu vykonal ako odpoveď na naše výzvy útočiť na krajiny koalície". Pod koalíciou myslí IS krajiny, ktoré sa podieľajú na operáciách proti nej v Sýrii a Iraku.

Agentúra AP upozorňuje, že Islamský štát sa často hlási aj k útokom páchateľov, ktorých väzby na túto organizáciu sa nedajú vystopovať. Podľa mienky expertov na terorizmus je možné, že niektoré z týchto útokov s IS v skutočnosti nesúvisia a organizácia sa na nich chce iba "priživiť".

Podobné pochybnosti existujú aj v prípade streľby na festivale v Las Vegas, ktorej páchateľom bol 64-ročný biely Američan z Nevady Stephen Paddock. Polícia sa podľa doterajšieho vyšetrovania domnieva, že šlo o útok "osamelého vlka".

Útočník sa zastrelil, keď ho policajti konfrontovali na 32. poschodí hotela Mandalay Bay. V jeho izbe našli aj desať strelných zbraní. V hoteli sa Paddock ubytoval už 28. septembra.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies