K štrajku sa pripojili aj zamestnanci Prešovskej univerzity

NETKY.SK • 13 September 2012, 11:30 • 2 min
K štrajku sa pripojili aj zamestnanci Prešovskej univerzity

K štrajku sa pripojili aj zamestnanci Prešovskej univerzity - Politika K ostrému štrajku zamestnancov školstva, ktorý dnes prebieha na Slovensku, sa pripojili aj zamestnanci Prešovskej univerzity (PU) v Prešove. Niekoľko desiatok zamestnancov sa o 09.

slovakia

left justify in out

img

K ostrému štrajku zamestnancov školstva, ktorý dnes prebieha na Slovensku, sa pripojili aj zamestnanci Prešovskej univerzity (PU) v Prešove. 
Niekoľko desiatok zamestnancov sa o 09.00 h zišlo na zhromaždení pred budovou vysokoškolského areálu na ulici 17. novembra, kde sa oboznámili z výzvou odborov a požiadavkami, ktoré zamestnanci školstva adresujú vláde SR.
"Zamestnanci PU, ktorí štrajk aktívne podporili, dnes nepracujú. Mnohí prišli pred budovu univerzity, kde verejne dali najavo nesúhlas so súčasným stavom v školstve," uviedla pre TASR predsedníčka Základnej organizácie Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pedagogickej fakulty PU Katarína Burgrová.
Vzhľadom na to, že sa ešte nezačal akademický rok, aj účasť na verejnom zhromaždení nebola masová, ak by podľa nej bol štrajk počas semestra, ten efekt by bol väčší a verí, že by ich svojou prítomnosťou podporili aj študenti.
"Jednoznačne podporujem tento štrajk. Dúfam, že vláda niečo dokáže urobiť s problémom nízkych platov. V školstve ešte nepracujem tak dlho a priznám sa, že z času na čas sa zaoberám myšlienkou odísť," povedala Michaela Marcinová z Inštitútu slovakistiky. 
Situáciu v školstve v podstate na všetkých úrovniach označil za dlhodobý problém aj dlhoročný vysokoškolský pedagóg prof. Rudolf Dupkala.
"Výrazne zaostávame za okolitými krajinami, považujem požiadavky organizátorov tejto protestnej akcie za opodstatnené a myslím si, že všetci, ktorým na osude školstva na Slovensku záleží, to vnímajú takto a podporujú toto úsilie," konštatoval Dupkala. 
Na Prešovskej univerzite študuje vyše 10.000 poslucháčov, z ktorých väčšina je zapísaná na učiteľských odboroch. Takže tento štrajk sa podľa vyjadrenia viacerých vysokoškolských pedagógov týka bezprostredne aj ich, aj keď ešte v školstve nepracujú.
Odborná asistentka Mária Čatáryová z katedry fyziky uviedla, že z osobných rozhovorov so študentmi cíti jasnú podporu týmto aktivitám.
"Študenti podporujú tento štrajk. Sú prirodzene nespokojní s tým, do akých podmienok po skončení štúdia vchádzajú. Majú nízky nástupný plat, zakladajú si rodiny a nie sú schopní napríklad vziať si úver na byt. Nemožno sa preto čudovať, že veľa študentov do školských radov ani nenastúpi a hľadá iné možnosti," konštatovala Čatáryová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies