K smrtiacemu útoku v mešite Saná sa prihlásila jemenská odnož Islamského štátu

NETKY.SK • 24 September 2015, 14:09 • 2 min
K smrtiacemu útoku v mešite Saná sa prihlásila jemenská odnož Islamského štátu

DUBAJ - K dnešnému samovražednému útoku v mešite v jemenskom hlavnom meste Saná sa priznala jemenská odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Výbuchy dvoch náloží si vyžiadali najmenej desať obetí na životoch, informovala agentúra Reuters. Podľa arabských zdrojov by obetí mohlo byť viac ako 25.

slovakia

left justify in out

Útok sa odohral v mešite, ktorá sa nachádza v blízkosti vonkajšej strany hradieb Starého mesta a neďaleko policajnej akadémie kontrolovanej šiitmi. Došlo k nemu v prvý deň významného moslimského sviatku obetovania íd al-adhá a počas rannej modlitby, keď bola mešita plná veriacich. Mešitu spravujú duchovní blízki povstaleckým húsíom hlásiacim sa k šiitskej vetve islamu.

 

Podľa očitých svedkov prvý výbuch otriasol mešitou krátko po tom, ako sa v nej začali schádzať veriaci. Druhý atentátnik aktivoval výbušniny vo svojom opasku, keď sa mu húsíjská ochranka snažila zabrániť preniknúť hlbšie do mešity. Atentát podľa podobného scenára sa odohral aj 2. septembra v mešite na severe hlavného mesta. O život vtedy prišlo takmer 50 ľudí. K útoku sa prihlásili sunnitskí extrémisti. K dnešným atentátom sa zatiaľ nikto nepriznal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona