K severovýchodu Austrálie sa ženie cyklón, evakuovali pobrežie Queenslandu

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 12:42 • 2 min
K severovýchodu Austrálie sa ženie cyklón, evakuovali pobrežie Queenslandu

SYDNEY - Austrálske úrady sa pripravujú na príchod cyklónu Debbie, ktorý je štvrtej kategórie a severovýchod kontinentu by mal zasiahnuť v utorok ráno. Z pobrežných miest zväzového štátu Queensland evakuujú tisíce ľudí.

slovakia

left justify in out

Podľa projekcií meteorologické úradu cyklón sprevádza vietor dosahujúci v nárazoch ničivú silu do 240 km/h. Pobrežie zasiahne v oblasti medzi mestami Ayr a Proserpine.

 

Premiérka Queenslandu Annastacia Palaszczuková vyzvala obyvateľov, aby rešpektovali príkaz na evakuáciu. "Možnosť na odchod sa čoraz viac a viac zmenšuje," vyhlásila.

 

Jej výzvu podporil aj austrálsky premiér Malcolm Turnbull: "Pre tých, ktorí sa nachádzajú v ceste cyklónu Debbie: prosím postarajte sa, aby ste boli v bezpečí. Ak ste dostali oficiálny príkaz na evakuáciu, vy a vaša rodina musíte okamžite odísť." Informoval, že austrálska vláda a ozbrojené sily úzko spolupracujú s vládou Queenslandu.

 

Polícia dnes varovala aj pred vysokými vlnami. Ak cyklón udrie v čase vysokého prílivu, ako sa predpovedá, rozbúrené more spôsobí rozsiahle záplavy. Navyše, bude tiež silno pršať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies