K severnej hranici Macedónska so Srbskom dorazilo za 24 hodín 5-tisíc utečencov

NETKY.SK • 24 August 2015, 06:37 • 2 min
K severnej hranici Macedónska so Srbskom dorazilo za 24 hodín 5-tisíc utečencov

BELEHRAD - Približne 5000 utečencov dorazilo v priebehu 24 hodín do dediny Tabanovce na severe Macedónska, odkiaľ chcú prekročiť hranicu do Srbska. Podľa správy ide predovšetkým o ľudí unikajúcich pred občianskou vojnou v Sýrii, informovala v nedeľu večer tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Utečenci predtým na celé dni uviazli na grécko-macedónskej hranici. V sobotu sa tam situácia vyostrila, keď macedónska polícia použila omračujúce granáty, aby zabránila migrantom a utečencom dostať sa z Grécka do Macedónska a odtiaľ ďalej na sever smerom k Európskej únii.

 

Tisíce migrantov napriek tomu prerazili policajné kordóny alebo prebehli na druhú stranu hranice cez neďaleké polia. V nedeľu boli na hranici naďalej rozmiestnené macedónske bezpečnostné sily, prílevu migrantov však už v podstate nebránili. Macedónske úrady namiesto toho začali vypravovať mimoriadne vlaky a autobusy, aby utečencov previezli na sever krajiny.


Srbsko medzitým otvorilo druhý záchytný tábor v prihraničnej obci Miratovac. Podľa srbskej štátnej televízie vydávajú srbské úrady dokumenty, s ktorými môžu utečenci pokračovať v ceste cez Belehrad smerom do Maďarska a ďalších štátov EÚ.

 

Medzinárodné ľudskoprávne organizácie varujú, že desaťtisíce migrantov môžu uviaznuť v Srbsku a Macedónsku v prekérnych podmienkach vzhľadom na utečeneckú politiku Maďarska, ktoré v súčasnosti buduje 175 kilometrov dlhý plot na srbskej hranici.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies