K sestrám vo výpovedi v Prešove chodia kontroly zo Sociálnej poisťovne

NETKY.SK • 15 Január 2016, 18:34 • 2 min
K sestrám vo výpovedi v Prešove chodia kontroly zo Sociálnej poisťovne

PREŠOV – Po štyroch dňoch sa prešovskej nemocnici Jána Adama Reimana podarilo obnoviť zdravotnú starostlivosť v pôvodnom režime pre akútnych pacientov s infarktom myokardu. Tá bola obmedzená pre nedostatok zdravotných sestier po podaní hromadných výpovedí.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol prednosta kardiocentra Ján Kmec, doteraz boli nútení pacientov v prípade infarktu previezť do košickej nemocnice. V priemere denne vyžaduje takúto starostlivosť jeden pacient. Kardiocentru sa podarilo zohnať dve sestry, bez ktorých nebola nepretržitá starostlivosť možná. Jedna na oddelení v minulosti pracovala a je zaškolená, ďalšia má takisto dlhoročnú prax a bola presunutá z oddelenia operačných sál. „Môžem potvrdiť, že personál je pripravený, aby komplexnú liečbu akútnych koronárnych syndrómov zvládol v 24-hodinovom dennom režime sedem dní v týždni,“ uviedol Kmec.
Vo FNsP J. A. Reimana už vznikla aj iniciatíva zdravotných sestier, ktoré nedali výpovede a odsúdili formu protestu svojich kolegýň, ktoré odchádzajú od lôžka pacientov na PN a OČR. Iniciatívu rozbehla vedúca pôrodná asistentka Gynekologicko-pôrodnického oddelenia II. a zároveň prezidentka regionálnej komory sestier v Prešove Ľubica Staroňová, ktorá podala výzvu zamestnancom nemocnice a poukázala na neetickosť a nemorálnosť formy štrajku sestier. Zároveň vyzvala všetkých zdravotníckych pracovníkov nemocnice, aby prejavili svoj postoj a do pondelka 18. januára chce nazbierať pre túto iniciatívu na jednotlivých oddeleniach čo najviac podpisov. Zdôraznila, že prístupom sestier vo výpovediach sú ohrození pacienti, pričom po prevzatí nových platových dekrétov sa v ich nemocnici ani nepotvrdili obavy, že by sa sestrám znížili mzdy.


Predsedníčka Základnej odborovej organizácie zdravotných sestier a pôrodných asistentiek v Prešove Beáta Čonková uviedla, že má z výzvy zmiešané pocity. „Nechceme odísť od pacientov, ale keď nie je dvojstranná komunikácia, sestry sú rozhodnuté vydržať do 1. februára a ísť na úrad práce,“ uviedla Čonková, ktorá upozornila na štvrtkovú situáciu na gynekologicko-pôrodníckom oddelení. Primárka oddelenia aj sestrám vo výpovedi poslala sms správu, aby sa naliehavo dostavili na poradu týkajúcu sa ďalšej existencie oddelenia. V tom čase ale začali k sestrám chodiť kontroly zo Sociálnej poisťovne. Sestry vo výpovedi považujú toto konanie za úmyselné. Podľa Čonkovej sestry ale vopred situáciu konzultovali so Sociálnou poisťovňou. „Keďže boli práceneschopné, poslali na poisťovňu žiadosť o vyjadrenie, či môžu ísť na schôdzu. Dozvedeli sa, že ak porušia liečebný režim, majú problém,“ dodala Čonková.


Hovorkyňa FNsP v Prešove Renáta Cenková informovala médiá, že o predmetnej sms sa dozvedeli v priebehu piatka. Vylúčila, že by išlo o zámer vylákať sestry v čase kontroly na schôdzu. „Ide o zhodu náhod. Primárka chcela informovať o záveroch gremiálnej porady, ktorá sa konala deň predtým za účasti odborov,“ uviedla Cenková. Potvrdila ale, že ešte v stredu nemocnica požiadala o súčinnosť pri kontrole práceneschopnosti Sociálnu poisťovňu, keďže samotná nemocnica takúto kompetenciu nemá. Cenková zároveň informovala, že k piatku evidujú 183 PN a OČR, pričom približne 95 percent z nich predstavujú sestry vo výpovednej lehote. Dodala, že aktuálne prijala nemocnica do pracovného pomeru 85 nových sestier. V nemocnici je momentálne vo výpovednej dobe 333 zdravotných sestier.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona