K septembrovému výbuchu na okraji Atén sa hlásia militanti

NETKY.SK • 8 Október 2013, 18:55 • 2 min
K septembrovému výbuchu na okraji Atén sa hlásia militanti

ATÉNY - Výbuch bomby, ktorý 26. septembra otriasol aténskym predmestím Kifisiá, bol dielom skupiny militantov nespokojných s konaním gréckych orgánov proti neonacistickej strane Zlatý úsvit.

slovakia

left justify in out

Útok pred budovou daňového úradu, ktorý si vyžiadal iba materiálne škody, bol podľa vyhlásenia zverejneného protielitársky zameraným portálom Indymedia Athens "prvou reakciou na pokusy štátu vystupovať ako sprostredkovateľ a trestateľ tých, čo slúžia Zlatému úsvitu". Skupina používajúca názov Sily revolučného oblúka tiež obviňuje grécku vládu zo snahy "vyťažiť" z vraždy protifašistického rapera Pavlosa Fýssasa jedným zo sympatizantov neonacistov, ktorá v septembri šokovala krajinu. Grécke orgány následne pozatýkali viacerých politikov Zlatého úsvitu vrátane jeho vodcu Nikólaosa Michaloliákosa, ktorí by sa mali zodpovedať z členstva v zločineckej organizácii.

Výbuchu pred úradom predchádzala séria varovaní od anonymného volajúceho. Podobné útoky sú v Grécku pomerne časté, pričom okrem štátnych úradov bývajú ich terčmi aj diplomatické objekty či banky. Zodpovednosť zvyčajne pripisujú miestnym extrémistickým alebo anarchistickým skupinám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies