Kiska: K riešeniu chýbajúcich sudcov na Ústavnom súde prídeme čoskoro

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 13:28 • 2 min
Kiska: K riešeniu chýbajúcich sudcov na Ústavnom súde prídeme čoskoro

KOŠICE – Prezident SR Andrej Kiska rokuje o otázke obsadenia chýbajúcich sudcov na Ústavnom súde (ÚS) SR s politickými stranami a príslušnými ministrami novej vlády.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu to dnes potvrdila počas návštevy Košíc. "Veľmi rýchlo prídeme k riešeniu," uviedol Kiska pre novinárov.Zopakoval pritom potrebu, aby na ÚS pôsobili naozajstní odborníci a osobnosti. "Ako prezident všetko spravím pre to, aby Ústavný súd bol skutočne tým, čo od neho očakávame, a k tomu pravdaže potrebuje najlepších a špičkových sudcov," povedal.

Prezident pred marcovými parlamentnými voľbami avizoval, že o ďalšom postupe v prípade ÚS chce hovoriť s novozvolenými politickými predstaviteľmi.

 

Neúplné zloženie má ÚS od roku 2014, keď sa uvoľnili tri miesta ústavných sudcov. Prezident SR Andrej Kiska zo šestice kandidátov, ktorú schválil parlament, vymenoval len sudkyňu Janu Baricovú, u ostatných piatich podľa jeho slov nenašiel hlboký záujem o ústavné právo a potrebnú kvalifikáciu, aj keď zákonné nároky spĺňali. Následne došlo k právnym sporom o to, či na takýto postup mal oporu v ústave, pričom senát ÚS rozhodol, že prezident porušil práva troch sťažujúcich sa kandidátov.

 

Ďalší post na ÚS sa uvoľnil koncom februára tohto roku, keď sa skončilo funkčné obdobie sudcu Ľubomíra Dobríka. Vtedajšia NR SR s väčšinou poslancov Smeru-SD zvolila dvoch kandidátov – Mojmíra Mamojku a Janu Laššákovú.

 

Plénum ÚS v stredu (6.4.) opätovne neschválilo prerozdelenie 107 vecí pôvodne pridelených sudcovi spravodajcovi Dobríkovi medzi zostávajúcich desať ústavných sudcov. ÚS to zdôvodnil tým, že očakáva vymenovanie nového sudcu z dvojice zvolených kandidátov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies