K rieke Bodrog sa viaže niekoľko slovenských rekordov

NETKY.SK • 5 Október 2013, 15:04 • 2 min
K rieke Bodrog sa viaže niekoľko slovenských rekordov

ZEMPLÍN - Ladmovčan Jaroslav Šamalík chytil na Bodrogu rekordného, 265 centimetrov dlhého a 128 kilogramov vážiaceho sumca. Je zatiaľ najväčší hodnoverne doložený úlovok tejto ryby aj v bývalom Československu.

slovakia

left justify in out

S riekou Bodrog, ktorá sa po krátkom putovaní Slovenskom vlieva do Tisy na území našich južných susedov, súvisí niekoľko zaujímavých rekordov.

"Kde vlastne Bodrog pramení?" Častá otázka krížoviek, televíznych kvízov, ale aj učiteľov zemepisu v školách. Správna odpoveď je pomerne prekvapujúca. Spomínaný tok, ktorý preteká našou krajinou na úseku dlhom iba približne 15 kilometrov, totiž nemá prameň!

"Rieka Bodrog, ktorá nemá prameň, je v tejto súvislosti jedinou na Slovensku. Je vytvorená konkrétne sútokom dvoch vodohospodársky významných vodných tokov – Ondavy a Latorice," približuje zemplínsku raritu hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno. Rieka teda ako jediná na našom území nepramení, ale jednoducho vzniká na "vodnej" križovatke, ktorá je situovaná v katastri obce Zemplín.

Po druhý slovenský rekord viažuci sa k spomínanej rieke je potrebné zájsť do chotára obce Klin nad Bodrogom. Približne 30 metrov od pravého brehu Bodrogu, na slovensko-maďarskom pohraničí, sa nachádza v nadmorskej výške 94 metrov nad morom najnižšie položené miesto na Slovensku.

Bodrog je so svojimi malebnými zákutiami, ale aj vďaka blízkej vinohradníckej oblasti navštevovanou turistickou lokalitou. "Rieku majú v obľube priaznivci kanoistiky. Zvyknú sa po nej plaviť až do maďarského mesta Tokaj. Do Maďarska premáva zo Slovenska aj výletná loď," vysvetľuje starosta obce Zemplín Mikuláš Takács. Bodrog a jeho bočné ramená sú podľa jeho slov zároveň obľúbeným revírom športových rybárov.

A práve so spomínaným rybolovom súvisí ďalší zápis v "bodrogskej" knihe rekordov. Je starý už takmer 50 rokov, avšak doteraz stále neprekonaný. Písal sa rok 1965, keď Ladmovčan Jaroslav Šamalík chytil na Bodrogu rekordného, 265 centimetrov dlhého a 128 kilogramov vážiaceho sumca. "Je zatiaľ najväčší hodnoverne doloženým úlovkom tohto druhu ryby dokonca v bývalom Československu," poznamenáva ichtyológ Slovenského rybárskeho zväzu Stanislav Géci.

Ladmovčan chytil rekordného sumca na štyri metre dlhý vŕbový prút. Ako návnada mu vtedy poslúžil 25-centimetrový čík. Vyťahovanie obra z vody na čln rybára pomocou špeciálneho háka sprevádzalo veľké napätie. Šamalík sa nikdy netajil tým, že aj keď bol v čase úlovku silný a svalnatý chlap, po jeho "životnej" rybačke sa mu ešte hodnú chvíľu triasli ruky a nohy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona