K pátraniu po pasažieroch potopeného trajektu sa pripoja USA a Austrália

NETKY.SK • 29 Január 2018, 13:16 • 2 min
K pátraniu po pasažieroch potopeného trajektu sa pripoja USA a Austrália

WELLINGTON - Spojené štáty a Austrália sa zapoja do pátrania po pasažieroch trajektu, ktorý sa potopil pred viac ako týždňom neďaleko tichomorského ostrovného štátu Kiribati.

slovakia

left justify in out

Na jeho palube sa nachádzalo približne 100 ľudí. Po drevenom katamaráne už pátra lietadlo novozélandskej armády s radarom a záchranné tímy z Fidži. Zatiaľ sa im podarilo nájsť sedem osôb v záchrannom člne, ktorým zhodili zásoby vody a potravín a neskôr im prišla na pomoc rybárska loď. Zachránení uviedli, že po tom, ako sa trajekt potopil, sa štyri dni bez vody plavili po mori.

K pátraniu po nezvestných sa v utorok pridajú lietadlo C-130 Hercules americkej pobrežnej stráže a tiež austrálske námorné lietadlo. Informovalo o tom Záchranné koordinačné centrum na Novom Zélande. Podľa záchranára Grega Johnstona, už lietadlo Orion prehľadalo územie veľkosti Nemecka. Stav zachránených je podľa jeho slov primeraný okolnostiam a kiribatská námorná hliadka so zdravotníckymi pracovníkmi ich vyzdvihne v utorok.

 

Záchranné centrum tvrdí, že v skupine sa nachádzajú traja muži, tri ženy a 14-ročné dievča. Novozélandská armáda však zachránených identifikovala ako šesť dospelých a bábätko v bezvedomí. Rozpor sa im zatiaľ nepodarilo objasniť.

Drevený katamarán MV Butiraoi dlhý 17,5 metra vyplával 18. januára z kiribatského ostrova Nonouti a smeroval k atolu Južná Tarawa, pričom 240 kilometrov dlhá cesta mu mala trvať dva dni. Nezvestnosť lode nahlásili 25. januára.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies