K nedávnym vraždám na Ukrajine sa hlásia súčasní Banderovci

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 06:55 • 2 min
K nedávnym vraždám na Ukrajine sa hlásia súčasní Banderovci

KYJEV - K nedávn ym vraždám proruských aktivistov a politikov na Ukrajine sa údajne prihlásila skupina nazývajúca sa Ukrajinská povstalecká armáda (UPA). Oznámil to ukrajinský politický analytik Volodymyr Fesenko z Centra politických štúdií, ktorému poslala UPA e-mail.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V ňom sa priznáva nielen k vražde proruského novinára Olesa Buzynu a proruského zákonodarcu Oleha Kalašnikova ale aj k vražde troch spolupracovníkov exprezidenta Viktora Janukovyča, ktorí podľa polície spáchali v posledných dvoch mesiacoch samovraždu. "Štartujeme nemilosrdné povstanie proti antiukrajinským zradcom a prisluhovačom Moskvy a odteraz k nim budeme hovoriť už len rečou zbraní, kým ich úplne nevyhubíme," píše sa v emaili. UPA dokonca údajne poslala dôkazy v podobe detailov o vražedných zbraniach.


UPA bola ozbrojená zložka Organizácie ukrajinských nacionalistov, ktorých viedol Stepan Bandera. Vrchným veliteľom UPA bol nacionalista Roman Šuchevyč. Skupina známa ako Banderovci v rokoch 1942 až 1956 bojovala za "slobodu a nezávislosť Ukrajiny", no je zodpovedná aj za vyvraždenie tisícov Poliakov a židov.


Buzynu známeho proruskými názormi vo štvrtok popoludní zavraždila v Kyjeve dvojica maskovaných mužov, ktorí na neho strieľali z okolo prechádzajúceho auta. Deň predtým našli v Kyjeve zastreleného Kalašnikova, ktorý bol kľúčovým svedkom v trestnom konaní súvisiacom s proruskými protestmi v Kyjeve zo začiatku roka 2014. V priebehu posledných dvoch mesiacov na Ukrajine zomrelo za rozličných okolností už minimálne šesť predstaviteľov bývalej Jankukovyčovej vlády. Bývalého gubernátora Záporožskej oblasti Oleksandra Peklušenka objavili zastreleného v jeho dome na Záporoží. Exposlanec Janukovyčovej Strany regiónov Stanislav Melnyk (53) spáchal samovraždu 9. marca v kúpeľni a bývalý podpredseda strany Mychajlo Čečetov skočil 28. februára zo 17. poschodia potom, čo ho obvinili zo sprenevery.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies