K mimoriadne nízkym teplotám sa pridá silnejúci vietor

NETKY.SK • 2 Február 2012, 08:22 • 2 min
K mimoriadne nízkym teplotám sa pridá silnejúci vietor

K mimoriadne nízkym teplotám sa pridá silnejúci vietor

slovakia

left justify in out

img

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) už niekoľko dní upozorňujú na mimoriadne nízke teploty, ktoré sužujú Slovensko. Tieto teploty by mali kulminovať vo štvrtok, v piatok (2. a 3. februára) a na niektorých miestach aj v sobotu.

"V priebehu piatka a soboty sa navyše k mimoriadne nízkymi teplotám vzduchu pridá aj silnejúci vietor. Kombinácia týchto dvoch faktorov bude vyvolávať zvýšené riziko omrzlín pre ľudí, ktorí sa budú dlhšie pohybovať vonku bez primeraného oblečenia," povedal meteorológ SHMÚ Jozef Csaplár.

Klimatológovia zaznamenali v uplynulých dňoch teploty, ktoré v noci atakovali 30-stupňovú hranicu pod nulou. V Plavci klesla v noci nadnes minimálna prízemná teplota vzduchu na -33 stupňov Celzia (namerané v úrovni 5 cm nad zemským povrchom), čím tam bol vyrovnaný rekord z roku 1991. "Zatiaľ však hodnoty teploty vzduchu namerané v úrovni dvoch metrov nad zemským povrchom nie sú rekordné. Jedinou výnimkou je teplota vzduchu -27 stupňov Celzia, ktorú namerali v Podolínci v pondelok ráno," povedal klimatológ Pavol Faško.

Absolútne minimum teploty vzduchu zaznamenali na Slovensku v meteostanici Víglaš-Pstruša 11. februára v roku 1929, a to -41 stupňov Celzia. Práve v polovici februára v roku 1929 zachvátila Slovensko mimoriadne silná zima, čo dokazujú aj záznamy z meteorologických staníc. V Tatranskej Lomnici zaznamenali 10. februára 1929 mínus 37 stupňov Celzia, vo Zvolene -38,5 stupňa Celzia a v Liptovskom Hrádku -38 stupňov. Extrémne nízke teploty namerali aj 27. januára 1954 v Oravskej Lesnej (-37,1 stupňa Celzia) a 28. februára 1963 v Plavci nad Popradom (-36 stupňov Celzia).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies