K ľuďom s HIV/AIDS treba byť solidárny, upozorňuje dnes Mládež SČK

NETKY.SK • 1 December 2015, 11:55 • 2 min
K ľuďom s HIV/AIDS treba byť solidárny, upozorňuje dnes Mládež SČK

BRATISLAVA - V uliciach niektorých slovenských miest a obcí dnes vyjadrujú solidaritu s ľuďmi žijúcimi s HIV/AIDS. Podujatie Sviečkový pochod pripravila už po 19. raz Mládež Slovenského Červeného kríža (SČK). Dnes je Svetový deň boja proti AIDS.

slovakia

left justify in out

"Je potrebné zamerať pozornosť spoločnosti na túto problematiku a s ňou súvisiacu diskrimináciu a zároveň informovať verejnosť o spôsobe prenosu HIV a možnostiach ochrany," informovala TASR Silvia Kostelná z SČK.

Počet ľudí s HIV/AIDS narastá podľa nej napriek možnosti prevencie. Práve na ňu sa dnes zameriavajú aktivity Mládeže SČK. V 15 mestách a obciach majú informačné stánky, organizujú tam sviečkové pochody či besedy na školách.

 

Na Slovensku diagnotikovali infekciu HIV podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR od roku 1985 do konca tohto septembra u 664 ľudí - 578 mužov a 86 žien. Do štádia AIDS prešla infekcia u 83 osôb. Lekári odvtedy zaznamenali 58 úmrtí ľudí s HIV, z toho 43 v štádiu AIDS.

 

Väčšinu infekcií zaznamenali lekári u mužov, ktorí majú sex s mužmi. Najvyšší počet ľudí s HIV je vo väčších mestách. Najvyššia kumulatívna incidencia HIV infekcie je dlhodobo v Bratislavskom kraji.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona