K Japonsku sa priblížil silný tajfún Šan-šan: Priniesol dážď a vietor

NETKY.SK • 8 August 2018, 10:06 • 2 min
K Japonsku sa priblížil silný tajfún Šan-šan: Priniesol dážď a vietor

TOKIO - Dážď a silný vietor priniesol tajfún Šan-šan do východnej časti Japonska po tom, čo sa v stredu priblížil k pevnine.

slovakia

left justify in out

Japonský meteorologický ústav JMA očakáva, že Šan-šan - v poradí trinásty tajfún tohtoročnej sezóny - zasiahne východnú časť krajiny vo štvrtok v skorých ranných hodinách. JMA varoval pred povodňami, prívalovým dažďom, zosuvmi pôdy a vysokými vlnami. Tie môžu pri pobreží regiónu Kantó dosiahnuť až desať metrov.

 

V dôsledku tajfúnu už museli zrušiť 81 letov a niekoľko vlakových spojení. Oko Šan-šanu sa v stredu ráno nachádzalo zhruba 190 kilometrov juhovýchodne od mesta Kacuura. Pohyboval sa rýchlosťou 15 kilometrov za hodinu sprevádzaný vetrom, ktorý v nárazoch dosahoval rýchlosť 180 kilometrov za hodinu.

 

Silné a dlhotrvajúce dažďové zrážky viedli minulý mesiac v Japonsku k mohutným povodniam a zosuvom pôdy - predovšetkým na západe krajiny. O život prišlo 225 ľudí, pričom 11 ďalších osôb je stále nezvestných. Zhruba 3600 ľudí sa nachádza v núdzových prístreškoch.

 

Odvtedy Japonsko sužuje vlna veľkých horúčav, ktorá si doposiaľ vyžiadala životy viac než 130 ľudí. Teploty sa miestami vyšplhali nad 40 stupňov Celzia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies