K ISS sa vydala nákladná loď Dragon, pristátie 1. stupňa Falconu bolo tvrdé

NETKY.SK • 11 Január 2015, 09:03 • 2 min
K ISS sa vydala nákladná loď Dragon, pristátie 1. stupňa Falconu bolo tvrdé

MYS CANAVERAL - Nákladná kozmická loď Dragon, ktorá patrí americkej súkromnej spoločnosti SpaceX, dnes úspešne odštartovala z Mysu Canaveral na Floride.

slovakia

left justify in out

Jej úlohou je dopraviť zásoby na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Spojiť s ňou by sa mala v pondelok. 
      

Na ISS momentálne pôsobia dve ženy: Talianka Samantha Cristoforettiová z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Ruska Jelena Serovová, Američania Terry Virts a Barry Wilmore a dvojica Rusov: Alexandr Samokuťajev a Anton Škaplerov. Dragon posádke s oneskorením doručí aj vianočné darčeky.
      

Ako informovali agentúry, neúspechom sa skončil bezprecedentný pokus o pristátie prvého stupňa nosnej rakety Falcon, čo by umožnilo jeho opätovné použitie a tým aj zníženie nákladov na vesmírne misie.
      

Po tom, ako raketa Falcon vyniesla nákladnú loď Dragon na obežnú dráhu, mala pristáť na obrej neukotvenej plošine plávajúcej na hladine Atlantického oceánu pri pobreží Floridy. Raketa na plošinu trafila, ale pristátie bolo tvrdé, uviedli v riadiacom centre.
      

"Bolo to blízko, ale na cigaru to teraz nie je," uviedol šéf spoločnosti SpaceX Elon Musk prostredníctvom siete Twitter. Upozornil však, že dobrým znamením je, že "tentoraz sme nič nepokazili". Podľa AP však pri náraze vznikli na plošine pomerne veľké škody. 
      

Musk, ktorý riadi aj spoločnosť Tesla Motors na výrobu áut na elektrický pohon, tvrdí, že regenerácia a opätovné použitie rakiet je nevyhnutné na zníženie nákladov na lety do vesmíru a urýchlenie operácií. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies