K islamským militantom sa pripojilo 25-tisíc zahraničných bojovníkov

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 10:14 • 2 min
K islamským militantom sa pripojilo 25-tisíc zahraničných bojovníkov

LONDÝN - K militantným skupinám ako al-Kájda a Islamský štát sa pridalo viac ako 25 000 zahraničných bojovníkov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo správy Organizácie Spojených národov. Experti tvrdia, že prílev bojovníkov z cudziny do konfliktných oblastí je "vyšší, ako bol kedy v histórii". Do Sýrie, Iraku, Líbye či Pakistanu pricestovali najmenej zo stovky krajín. Správa OSN upozorňuje, že tento trend predstavuje dlhodobú hrozbu pre globálnu bezpečnosť.


Počet zahraničných bojovníkov podľa údajov správy v poslednej dobe "prudko stúpol", nárast o 71 percent zaznamenali medzi polovicou roku 2014 a marcom 2015. Najviac extrémistov pritom prišlo do Sýrie a Iraku, až 22 000. Tisíce sú tiež v Afganistane a stovky v Jemene, Líbyi a Pakistane. Pochádzajú predovšetkým z Tuniska, Maroka, Francúzska a Ruska. OSN vyzýva v tejto súvislosti na efektívnejšiu výmenu informácií medzi spravodajskými službami štátov s cieľom identifikovať zahraničných bojovníkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies