K hromadným výpovediam sa pridalo aj 106 sestier vo Fakultnej nemocnici v Trnave

NETKY.SK • 30 November 2015, 11:50 • 2 min
K hromadným výpovediam sa pridalo aj 106 sestier vo Fakultnej nemocnici v Trnave

BRATISLAVA - Po 64 sestrách z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach dnes podalo výpovede aj 106 sestier a pôrodných asistentiek vo Fakultnej nemocnici v Trnave.

slovakia

left justify in out

Výpovede zamestnankýň v UNLP potvrdila pre TASR aj hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová. "V súčasnosti pracuje v našej nemocnici 1175 sestier a pôrodných asistentiek a môžem potvrdiť, že dnes podalo výpoveď 64 sestier, konkrétne z dvoch našich pracovísk anestéziológie a intenzívnej medicíny." UNLP sa k možným opatreniam zatiaľ nebude vyjadrovať, pretože výpovedná lehota začína dotknutým sestrám plynúť od utorka (1.12.). "Cieľom vedenia nemocnice je zabezpečenie poskytovania zdravotnej starostlivosti našim pacientom bez obmedzenia," dodala Šustová.

 

Do dnešného dňa podalo výpoveď už 722 sestier a pôrodných asistentiek. "Do dnešného rána sú podané výpovede v Žiline, Prešove, Košiciach, Bojniciach a Trnave," informovala TASR šéfka sesterských odborov Monika Kavecká. K 76 sestrám v bojnickej nemocnici, ktoré k výpovediam pristúpili minulý týždeň, sa dnes ráno pridalo ďalších 12. V Žiline chce pracovný pomer ukončiť viac ako 200 a v Prešove viac ako 380 sestier.

 

"Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ako zriaďovateľ Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach spolu s vedením nemocnice hľadajú také riešenia, aby pacient nepocítil obmedzenie poskytovania zdravotnej starostlivosti," reagovala na margo výpovedí vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Jana Paulínyová. V nemocnici pracuje dovedna 356 sestier a pôrodných asistentiek.

 

Proti zákonu sa búria aj zdravotné sestry v Košiciach, výpovede podalo ďalších 64 pracovníčok

 

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) podľa Kaveckej podcenil situáciu a sestry nedôverujú jeho deklarovaným garanciám. Nie sú spokojné so zákonom, ktorý zdravotníkom upravuje mzdy. Sestry trvajú na troch požiadavkách. Zákon o odmeňovaní musí platiť pre všetkých zdravotníkov, chcú tiež zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež zvyšovať základnú zložku mzdy každé tri roky praxe. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR podľa jeho hovorcu Petra Bublu situáciu sleduje. "Počkáme si na záver tohto dňa a potom to vyhodnotíme," povedal pre TASR. Minister je v kontakte s riaditeľmi dotknutých nemocníc. "Stále platí, že v nemocniciach majú postupovať tak, aby nebolo ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti," podotkol Bubla.

 

Výpovede začnú platiť vo februári tohto roka. Čislák chce dovtedy pracovať na tom, aby ich sestry stiahli. V extrémnych prípadoch môže podľa neho dôjsť k spájaniu oddelení či presunu personálu. Verí, že bude dosť času na to, aby sa "veci dali do poriadku". "Ak majú sestry pochybnosti o výške mzdy, mali by sa riaditeľov spýtať na svoje nové platobné dekréty," povedal v piatok (27.11.) na tlačovej konferencii Čislák označil akciu hromadných výpovedí za politicky motivovanú. Šéfka sesterských odborov potvrdila, že chce kandidovať do parlamentu. Ubezpečila však, že v tejto veci nejde o politické záležitosti. "Je to iba vyústenie dlhodobej ignorácie požiadaviek sestier," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona