K hlasom podporujúcim jednotu Španielska sa pridal aj kanadský premiér Trudeau

NETKY.SK • 28 Október 2017, 08:00 • 2 min
K hlasom podporujúcim jednotu Španielska sa pridal aj kanadský premiér Trudeau

MONTREAL - Kanadský premiér Justin Trudeau podobne ako iní politickí lídri potvrdil svoju podporu jednotnému Španielsku po tom, ako parlament v Katalánsku prijal v piatok uznesenie o vyhlásení nezávislosti tohto regiónu. Informovala o tom v noci na sobotu agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Kanada uznáva jedno súdržné Španielsko," vyjadril sa Trudeau na tlačovej konferencii blízko Motrealu v kanadskej provincii Quebec, kde sa v uplynulých rokoch takisto prejavovali snahy o nezávislosť.

 

"Chápeme, že práve teraz prechádzajú významnými vnútornými diskusiami, a jednoducho vyzývame, aby boli tieto diskusie vedené v súlade s právnym štátom, v súlade so španielskou ústavou, v súlade so zásadami medzinárodného práva," povedal kanadský premiér na margo situácie v Španielsku.

 

Vyjadril zároveň želanie, aby uvedený proces prebiehal "pokojným, nenásilným spôsobom".

 

Katalánsky parlament prijal v piatok uznesenie o vyhlásení nezávislosti tohto regiónu od Španielska po tom, ako tento krok podporili obyvatelia v kontroverznom referende z 1. októbra. Senát v Madride následne schválil návrh na uplatnenie ústavného článku č. 155, na základe ktorého bude môcť vláda v Madride odvolať katalánsky kabinet a zaviesť priamu kontrolu nad týmto regiónom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona