K džihádistom v Sýrii sa mohlo pripojiť až 6000 občanov EÚ

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 14:07 • 2 min
K džihádistom v Sýrii sa mohlo pripojiť až 6000 občanov EÚ

PARÍŽ - Európska komisia (EK) odhaduje, že po vypuknutí vojny v Sýrii odišlo do krajiny päť - až šesťtisíc občanov dvadsaťosmičky, aby sa pripojili k tamojším džihádistickým povstalcom. Komisárka pre spravodlivosť Věra Jourová to uviedla v rozhovore pre pondelňajšie vydanie francúzskeho denníka Le Figaro, kde zároveň priznáva, že skutočné čísla sú pravdepodobne oveľa vyššie, keďže pohyb zahraničných bojovníkov je zložité sledovať.

slovakia

left justify in out

Medzi európskymi džihádistami, ktorí odišli do Sýrie, bolo podľa nej okolo 1450 Francúzov. Jourová v rozhovore odmieta "represívny" prístup voči radikálom, ktorí sa chystajú vycestovať alebo sa už vrátili, keďže zasahovať v takomto štádiu je už "prineskoro". Namiesto toho sa vyslovuje za vyššiu "prevenciu" zo strany orgánov EÚ, na čo podľa nej Brusel v tomto roku vyčlení 2,5 milióna eur. Jourová tiež presadzuje zlepšenie spolupráce medzi policajnými a justičnými orgánmi v jednotlivých členských štátoch v rámci boja proti terorizmu.

 

Spolupráca v boji proti terorizmu má byť témou pondelňajšieho neformálneho stretnutia ministrov zahraničných vecí EÚ a krajín takzvaného južného susedstva v rámci Európskej susedskej politiky, kam patrí aj Sýria. Rokovaniam v Barcelone spolupredsedajú vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová a komisár EÚ pre Európsku susedskú politiku Johannes Hahn.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies