K druhej plynovej kríze nedôjde, na zimu sme pripravení veľmi dobre

NETKY.SK • 8 Október 2010, 12:17 • 2 min
K druhej plynovej kríze nedôjde, na zimu sme pripravení veľmi dobre

K druhej plynovej kríze nedôjde, na zimu sme pripravení veľmi dobre

slovakia

left justify in out

img

Plynová kríza z januára 2009 by sa na Slovensku nemala zopakovať, krajina je pripravená aj na prípady výpadkov dodávok ropy a plynu z Ukrajiny. V rozhovore pre médiá o tom ubezpečil šéf rezortu hospodárstva Juraj Miškov (SaS).
"Na túto zimu sme veľmi dobre pripravení. Ja si myslím, že k takej situácii, ktorá tu bola pred dvoma rokmi, už jednoducho nepríde," konštatoval Miškov.
Slovensko sa poistilo. V zásobníkoch má natlačený plyn, pomocou ktorého dokáže zabezpečiť dodávky minimálne na 30 dní. "Na druhej strane sme si vyskúšali počas plynovej krízy reverzný chod z Česka," vysvetlil minister. Koncom októbra by sa mal odskúšať aj reverzný tok z Rakúska.
Miškovovi bezproblémový tranzit prisľúbil počas rokovaní v Kyjeve aj jeho ukrajinský kolega, minister palív a energetiky Jurij Boyk. "Ubezpečil ma, že Ukrajina bude v budúcnosti zodpovedným partnerom," dodal.
Slovensko by sa tiež malo podieľať na modernizácii tranzitných sietí vedúcich cez Ukrajinu. Ako podotkol Miškov, ich renovácia je v záujme SR, ktorá tiež z tranzitu profituje. "Slovenské firmy majú veľké skúsenosti, či už so samotnou stavbou týchto sústav alebo ich údržbou," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies