K disidentovi Liou Siao-povi pustili nemeckého onkológa

NETKY.SK • 8 Júl 2017, 08:46 • 2 min
K disidentovi Liou Siao-povi pustili nemeckého onkológa

PEKING - Čínske úrady umožnili nemeckému špecialistovi na onkológiu navštíviť nositeľa Nobelovej ceny za mier a známeho čínskeho disidenta Liou Siao-poa, ktorému v meste Šen-jang liečia pokročilú formu rakoviny pečene.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom v piatok večer hongkonské noviny South China Morning Post na svojej internetovej stránke.

 

Nemecký špecialista bol prvým zahraničným lekárom, ktorému dovolili vidieť 61-ročného disidenta. Podľa hongkonských novín k nemu nemocnica prizvala aj istého amerického lekára. Mená odborníkov však nemocnica nezverejnila.

 

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí neposkytlo žiadne informácie o výsledku vyšetrení, ktoré vykonal nemecký odborník na liečbu rakoviny, a ani o tom, či pacienta videl nejaký americký lekár.

 

Zdravotnícke zariadenie v meste Šen-jang vo štvrtok oznámilo, že stav Liou Siao-poa sa zhoršil.

 

Obavy o kvalitu zdravotnej starostlivosti v Liouovom prípade prejavilo viacero západných politikov a medzinárodných ľudskoprávnych aktivistov. Vládne úrady ubezpečili, že Liou Siao-po dostáva najlepšiu možnú starostlivosť a starajú sa oňho najrenomovanejší čínski odborníci na liečbu rakoviny.

 

Liou Siao-poa (61) odsúdili v roku 2009 na 11 rokov odňatia slobody za podnecovanie protištátnej činnosti, čoho sa dopustil, keď sa zapojil do prípravy textu Charty 08, vyzývajúcej na rozsiahle politické reformy v Číne.

 

V decembri 2010 mu udelili Nobelovu cenu za mier za jeho boj za ľudské práva v Číne. Po udelení ceny Čína zmrazila s Nórskom diplomatické vzťahy a obnovila ich až vlani v decembri.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies