K brutálnemu útoku na keňské mesto Mpeketoni sa prihlásila skupina aš-Šabáb

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 09:54 • 2 min
K brutálnemu útoku na keňské mesto Mpeketoni sa prihlásila skupina aš-Šabáb

NAIROBI - Somálska militantná skupina aš-Šabáb napojená na al-Káidu sa dnes prihlásila k zodpovednosti za útok na kenské pobrežné mesto Mpeketoni, pri ktorom bolo zabitých 48 ľudí.

slovakia

left justify in out

Aš-Šabáb oznámila, že uskutočnila niekoľko hodín trvajúci útok na mesto. Začal sa v nedeľu neskoro večer, keď obyvatelia sledovali v televízii zápasy majstrovstiev sveta vo futbale v Brazílii, a trval až do dnešných skorých ranných hodín. Kenské bezpečnostné sily sa zmohli iba na slabý odpor, napísala tlačová agentúra AP.

 

Militantná skupina tiež uviedla, že útok bol reakciou na "brutálne potláčanie moslimov" v Keni vrátane zavraždenia moslimských učencov v Mombase - militanti tým poukazovali na nedávnu smrť moslimských lídrov v pobrežnom meste.

 

Aš-Šabáb varovala turistov, aby sa Keni vyhýbali, pretože táto kedysi mierumilovná východoafrická krajina "je teraz oficiálne vojnovou zónou". Militanti vyzbrojení automatickými zbraňami v noci na pondelok spustili streľbu na ulici Mpeketoni a zaútočili na policajnú stanicu, banku a podpálili dva hotely. Podľa kenských médií mesto napadlo 30 až 50 ozbrojencov, ktorí prišli na dvoch vozidlách.

 

Podľa očitých svedkov ozbrojenci navyše chodili od dverí k dverám a chceli vedieť, či muži vo vnútri sú moslimovia a či rozprávajú po somálsky. Ak sa extrémistickým ozbrojencom odpovede nepáčili, spustili streľbu. 

 

Po svitaní kenskí vojaci a obyvatelia s hrôzou videli telá na špinavých uliciach pri budovách, z ktorých sa stále dymilo. Páchatelia podpáli okrem hotelov aj mnoho vozidiel.

 

Útok len zdôrazňuje nárast násilností, páchaných islamistickými extrémistami v krajine, ktorá bola kedysi pokladaná za baštu stability vo východnej Afrike a priťahovala davy turistov z celého sveta na dovolenky v safari alebo na plážach.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies