K automatickému rozšíreniu sankcií voči Rusku podľa Orbána nedôjde

NETKY.SK • 29 Február 2016, 13:39 • 2 min
K automatickému rozšíreniu sankcií voči Rusku podľa Orbána nedôjde

BUDAPEŠŤ - Očakáva sa, že Európska únia bude rokovať o tom, či Rusko plní minskú dohodu týkajúcu sa Ukrajiny, pričom nedôjde k automatickému rozšíreniu sankcií voči Moskve, uviedol dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Citovala ho agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Na konci prvej polovice tohto roka možno v rámci EÚ očakávať vážnu diskusiu o plnení minskej dohody. Inými slovami, nedôjde k automatickému rozšíreniu sankcií voči Rusku. Ak sa dospeje k určitému rozhodnutiu, musí mu predchádzať pokojná a objektívna analýza minskej dohody," povedal Orbán na pôde ministerstva zahraničných vecí maďarským veľvyslancom.


Orbánova vláda podpísala s ruskou spoločnosťou Rosatom kontrakt o výstavbe nových reaktorov maďarskej jadrovej elektrárne a podporuje "pragmatické" dobré vzťahy s Ruskom. Orbán na nedávnej schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyhlásil, že Maďarsko má záujem o normalizáciu vzťahov Ruska s Európou.

 

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó dnes vyhlásil, že protiruské sankcie spôsobujú škody Maďarsku i celej európskej ekonomike.

 

"O sankciách voči Rusku je potrebné hovoriť, avšak aj keď minskú dohodu musí dodržiavať každý, treba vziať do úvahy, aké škody (tieto sankcie) spôsobujú maďarskej i európskej ekonomike," povedal šéf diplomacie podľa agentúry MTI.

 

Vedúcim maďarských diplomatických misií Szijjártó poznamenal, že i keď vlani bolo treba čeliť mnohým nečakaným výzvam, rok 2016 bude ešte drsnejší. Veľvyslancov vyzval, aby "hrdo a smelo" odmietli vydieranie krajín západnej Európy týkajúce sa fondov z Európskej únie. Tie podľa ministra nie sú milodary, ale zdroje, ktoré Maďarsku v zmysle platných dohôd právom patria.

 

Za najväčšie výzvy roka 2016 označil Szijjártó migračnú krízu, vytvorenie energetickej bezpečnosti krajín strednej Európy, hospodárske otázky a vojnu na Ukrajine.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies