K atentátu v Somálsku sa prihlásili islamistické milície aš-Šabáb

NETKY.SK • 19 Október 2013, 15:10 • 2 min
K atentátu v Somálsku sa prihlásili islamistické milície aš-Šabáb

MOGADIŠO - Milície sa priznali aj k nedávnemu útoku na obchodné centrum Westgate v kenskej metropole Nairobi.

slovakia

left justify in out

Najmenej 13 ľudí dnes zahynulo pri samovražednom atentáte, ktorého terčom bola reštaurácia v meste Baladweyne v strednej časti Somálska.

Častými hosťami reštaurácie sú vojaci afrických mierových zborov, ktorých úlohou je potlačiť v krajine aktivity islamistických milícií aš-Šabáb napojených na teroristickú sieť al-Káida.

K útoku sa neskôr prihlásilo práve toto zoskupenie. Hovorca aš-Šabáb pre vojenské operácie Abd Azíz abú Músá uviedol, že "hlavným cieľom útoku boli etiópski a džibutskí vojaci, ktorí obsadili našu krajinu". "Teraz tu zostanú," dodal. Podľa jeho tvrdenia pri samovražednom atentáte prišlo o život až 25 ľudí, vrátane vojakov z Etiópie, Džibutska a Somálska.

Zatiaľ nie je možné overiť, či medzi obeťami útoku boli skutočne aj vojaci cudzích štátov, pripomína agentúra Reuters.

Hovorca miestnej polície spresnil, že samovražedný atentátnik aktivoval nálože v malej reštaurácii, ktorá bola v čase útoku plná ľudí. Okrem 12 obetí na životoch najmenej desať návštevníkov reštaurácie utrpelo zranenia, dodal. Väčšina obetí sú podľa neho civilisti, ale pripustil, že medzi nimi môžu byť aj vojaci vládnej armády.

Mesto Beledweyne je pod kontrolou vojakov centrálnej vlády a pôsobia tam aj džibutskí príslušníci afrických mierových zborov.

Vládne úrady, ako aj miesta, ktoré v Somálsku radi navštevujú cudzinci či vojaci mierových zborov sú veľmi častým terčom útokov milícií aš-Šabáb, ktoré sa snaží získať politickú kontrolu nad Somálskom a žiadajú, aby krajinu opustili všetci vojaci cudzích armád. Kvôli ich účasti na misii v Somálsku aš-Šabáb podnikli niekoľko útokov aj v krajinách východnej Afriky, ako je Keňa či Uganda.

Milície sa priznali aj k nedávnemu útoku na obchodné centrum Westgate v kenskej metropole Nairobi. Útok bol odvetou za vyslanie kenských vojakov do operácií proti islamistickým extrémistom v Somálsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies