K 20. výročiu vzniku Slovenskej republiky udelil prezident amnestiu

NETKY.SK • 2 Január 2013, 12:07 • 2 min
K 20. výročiu vzniku Slovenskej republiky udelil prezident amnestiu

K 20. výročiu vzniku Slovenskej republiky udelil prezident amnestiu - Politika Pri príležitosti 20.

slovakia

left justify in out

imgPri príležitosti 20. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky udelil dnes prezident Ivan Gašparovič amnestiu. Informuje o tom na internetovej stránke hlavy štátu.

"Využívam právo dané mi Ústavou Slovenskej republiky a podľa čl. 102 ods. 1 písm. j) Ústavy Slovenskej republiky udeľujem túto amnestiu," uvádza Gašparovič.

Tresty budú odpustené napríklad tým, ktorým bol ich výkon podmienečne odložený a na slobodu by sa mali dostať aj odsúdení na maximálne 18 mesiacov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Prezident odpustil tresty vyhostenia občanom členského štátu Európskej únie uložené pred 1. augustom 2004 a tresty za vojenské trestné činy vojakom povinnej základnej vojenskej služby a povinnej náhradnej vojenskej služby. Z väzení by sa mali dostať aj mladiství, ak ich trest neprevyšoval 18 mesiacov.

Amnestia sa podľa rozhodnutia prezidenta nevzťahuje na právoplatne uložené tresty za trestné činy s následkom smrti, ťažkej ujmy na zdraví alebo škody veľkého rozsahu, na tresty uložené za trestný čin zanedbania povinnej výživy, ohrozovania mravnej výchovy mládeže, šírenia toxikománie, podávania alkoholických nápojov mládeži a ani na tresty uložené za trestné činy ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a opilstva.

"Podľa predbežných údajov by malo byť z výkonu trestu odňatia slobody prepustených približne 500 odsúdených osôb," informoval hovorca prezidenta Marek Trubač. Dodal, že rozhodnutie o amnestii uvádza konkrétne osoby, ktorým sa napriek vyššie uvedeným obmedzeniam odpúšťajú tresty odňatia slobody. "Ak ide napríklad o osoby, ktoré trpia nevyliečiteľnou, životu nebezpečnou chorobou, osoby staršie ako šesťdesiatpäť rokov, tehotné ženy, osamelé ženy alebo osamelí muži. Pre tieto osoby sú bližšie vyšpecifikované podmienky, za ktorých je možné trest odpustiť," povedal Trubač. Na odsúdených, ktorí dostali amnestiu, sa bude hľadieť, ako keby odsúdení neboli.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies