K 1150. výročiu príchodu Cyrila a Metoda bude takmer dvesto podujatí

NETKY.SK • 30 Máj 2012, 11:14 • 2 min
K 1150. výročiu príchodu Cyrila a Metoda bude takmer dvesto podujatí

K 1150. výročiu príchodu Cyrila a Metoda bude takmer dvesto podujatí - Kultúra Programová konferencia venovaná 1150.

slovakia

left justify in out

img

Programová konferencia venovaná 1150. výročiu príchodu Cyrila a Metoda, ktorá sa dnes koná v Trnave, je štartom pre aktivity na území Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a Trnavskej arcidiecézy. Do kalendára na tento a nasledujúci rok je v regióne zaradených takmer dvesto podujatí pre verejnosť, školy, mládež a ďalšie skupiny obyvateľov, ktoré majú za cieľ pripomenúť najdôležitejší medzník v dejinách slovenského národa.

Na konferencii sa zúčastnili zástupcovia krajských a mestských samospráv, vysokých škôl, cirkvi, kultúrnych a spoločenských inštitúcií TTSK. Rokovanie prostredníctvom vedúceho kancelárie prezidenta Milana Čiča pozdravil Ivan Gašparovič. Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč vyzdvihol úsilie a zanietenie v TTSK pre túto myšlienku. "Bodaj by všetky kraje boli také ako trnavský," povedal pre TASR. V Trnave sú podľa neho s prípravou na oslavy 1150. výročia príchodu vierozvestcov na Veľkú Moravu najďalej a predbehli aj celoštátne aktivity. "Je to správne, veď práve veľké myšlienky musia prejsť k ľuďom cez regióny, obce a mestá. Iná cesta nevedie, keď už školstvo máme také, aké máme," povedal Tkáč. Arcibiskup Róbert Bezák pripomenul, že Cyril a Metod sú tými, ktorí personalizovali a poslovenčili Boha. "Naučili nás, že sa s ním možno rozprávať aj po slovensky," povedal vo svojom príhovore. Predseda TTSK Tibor Mikuš dodal, že región má živý vzťah k tradíciám a hodnotám. "Cyril a Metod priniesli na Slovensko princípy, ktoré pretrvávajú a na ktoré sa dnes odvoláva aj naša ústava," konštatoval. V programe konferencie boli viaceré vystúpenia, okrem iných, rektora Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozefa Matúša o odkaze vierozvestcov pre rozvoj vzdelanosti a predsedu Spolku sv. Vojtecha Vendelína Plevu o cyrilo-metodskej tradícii vo vydaniach spolku. Všetky referáty budú zaradené do zborníka, ktorý by mal vyjsť do konca júna t.r.

V kalendári podujatí k 1150. výročiu sú mnohé aktivity, ktoré začali už v marci výstavou v Záhorskej galérii v Senici. Oficiálne otvorenie Roku Cyrila a Metoda je 4. júla, kedy bude aj vydanie pamätnej medaile. Ukončenie bude 23. decembra 2013.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona