Južný Sudán odmietol zvýšenie počtu mierových síl OSN

NETKY.SK • 10 August 2016, 15:12 • 2 min
Južný Sudán odmietol zvýšenie počtu mierových síl OSN

DŽUBA - Južný Sudán odmietol návrh Spojených štátov, aby Bezpečnostná rada OSN vyslala do krajiny jednotky v počte 4000 mužov. Oznámil to dnes hovorca juhosudánskej vlády Michael Makuei, ktorého citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Makuei tvrdí, že uvedený návrh "vážne podkopáva postavenie Južného Sudánu ako člena OSN".


Nové boje v juhosudánskom hlavnom meste Džuba, ktoré vypukli v priebehu júla, priniesli obavy z obnovenia občianskej vojny v krajine. Africká únia i východoafrický Medzivládny úrad pre rozvoj (IGAD) preto navrhli, aby bol do krajiny poslaný väčší počet príslušníkov mierových síl.


Makuei sa voči americkému návrhu ohradil, pretože podľa neho tento návrh dáva mierotvorcom právo zapájať sa do bojov a OSN zaisťuje faktickú vládu v Južnom Sudáne.


Líder povstalcov Riek Machar počas posledných bojov utiekol z Džuby a tvrdí, že sa tam vráti až vtedy, keď regionálne mierové sily zaistia bezpečnosť v hlavnom meste.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona