Južnému Sudánu hrozí ďalší hladomor, varujú humanitárne skupiny

NETKY.SK • 26 Február 2018, 14:51 • 2 min
Južnému Sudánu hrozí ďalší hladomor, varujú humanitárne skupiny

DŽUBA - Južný Sudán je po viac než štyroch rokoch občianskej vojny a neúspešných prímeriach blízko ďalšieho hladomoru.

slovakia

left justify in out

Vyhlásili to v pondelok humanitárne skupiny, ktoré cituje agentúra Reuters. Takmer dve tretiny obyvateľstva tohto najmladšieho štátu sveta, ktorý vyhlásil nezávislosť od Sudánu v roku 2011, bude tohto roku potrebovať potravinovú pomoc na odvrátenie hroziaceho hladomoru a podvýživy.

 

Charitatívne organizácie sa pripravujú na dosiaľ "najťažší rok" v juhosudánskej histórii. "Situácia je extrémne nestabilná, možno už čoskoro budeme svedkami ďalšieho hladomoru. Predpovede sú neúprosné. Ak ich budeme ignorovať, budeme čeliť stupňujúcej sa tragédii," povedal Serge Tissot z Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

 

Podľa prieskumu, ktorý vypracovala táto organizácia, je ohrozených až 5,3 milióna obyvateľov, teda 48 percent obyvateľstva Južného Sudánu. FAO hodnotí tamojšiu krízovú situáciu tretím a štvrtým stupňom na päťstupňovej škále. Táto na ropu bohatá africká krajina je rozdelená etnicky motivovaným konfliktom od konca roka 2003, keď sily lojálne prezidentovi Salvovi Kiirovi začali bojovať proti stúpencom jeho prepusteného námestníka Rieka Machara.

 

Svoje domovy museli opustiť už štyri milióny ľudí, čo predstavuje najväčšiu utečeneckú krízu v Afrike od rwandskej genocídy v roku 1994. Očakáva sa, že počet utečencov do konca roka dosiahne tri milióny. Viac ako milión z nich prijala Uganda. Mnohí obyvatelia utiekli tiež do Sudánu, Kene, Etiópie, Konžskej demokratickej republiky a Stredoafrickej republiky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies